Spektakularno na rijeci Seni i trgu Trocadero

Ceremonija otvaranja bila je jedinstvena jer se, za razliku od uobičajenog programa na olimpijskom stadionu, ovaj put održala na rijeci Seni i trgu Trocadero.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je nekoliko minuta prije 23:00 proglasio OI u Parizu svečano otvorenim.

Nakon toga je Zinedine Zidane predao olimpijsku baklju španskom teniseru Rafi Nadalu nakon čega je ona putovala do konačnog odredišta.

Na kraju su olimpijski plamen zajedničkim snagama upalili atletičarka Marie-José Pérec i džudaš Teddy Riner.

Između ostalog baklju su nosili i Clarisse Agbegnenou, Nadia Komaneci, Michaël Gigou, Serena Williams kao i Tony Parker.

Od 6.000 do 7.000 sportista (od ukupno 10.7014), koji predstavljaju nacije učesnice, prodefilovali su u 85 čamaca Senom u bojama svoje delegacije, od mosta Austerlitz do Eiffelovog tornja i Trocaderoa.

Oko 3.000 plesača, muzičara i glumaca učestvovalo je u umjetničkom dijelu ceremonije.

Pariz je treći put u istoriji domaćin, poslije 1900. i 1924. godine i tako se na čelu pridružio Londonu, koji je organizovao Igre takođe tri puta, 1908, 1948. i 2012.

Na Igrama učestvuje 10.714 sportista, u 32 sporta, iz 206 država i teritorija, plus grupa sportista koja će se takmičiti pod zastavom MOK-a, kao i Izbjeglički tim.

Zbog rata u Ukrajini u timskim sportovima ne učestvuju Rusija i Bjelorusija.

Ukupno devet takmičara iz Kosova će se takmičiti u džudou, boksu, atletici i plivanju, dok Sjeverna Makedonija učestvuje sa sedam takmičara u šest sportova: atletika, džudo, streljaštvo, plivanje, tekvondo i hrvanje.

Igre traju do 11. augusta, a ceremonija svečanog zatvaranja održaće se na stadionu "Francuska" u Sen Deniju, predgrađu Pariza.