Hakija Kojić je jedan od najboljih fudbalera svih vremena FK "Behar" iz Vitomirice, nekadašnjeg FK "Mladost". Branio je boje više fudbalskih klubova na Kosovu i u regionu, a trenutno obavlja funkciju ekonoma ovog kluba - člana druge fudbalske lige Kosova. Fudbal je počeo igrati 1982. godine, prvo u Vitomirici, onda pomalo svuda.

 
FK "Industrija" - Kombinat kože i obuće iz Peći, gdje je ujedno i radio 17 godina, je bio njegov prvi klub, a nakon toga prelazi u FK "Budućnost" - sadašnji FK "Besa". Ipak, najveću afirmaciju stiče u FK "Mladost" - Vitomirica, gdje je dugo godina bio jedan od najboljih strijelaca kluba. U to vrijeme treneri su mu bili, tada vrlo uspješni, Šeko Luković i Ferat Karabeg obojica iz Prištine. Oni su od dosta talenata iz ovog kraja stvorili izuzetne fudbalere koji su u daljim godinama pronosili fudbalsko ime Vitomirice.

FK "Mladost" je u to vrijeme imala vrlo poznate i popularne fudbalere - Raša Babačić, Safet Rebronja, Fako Hodzić, Senad Hamzić, Asmir Zekić... Vitomirica kao bošnjačko mjesto imala puno fudbalskih talenata, no nakon rata na Kosovu dosta njih se odselilo vani, u Evropu, pretežno skandinavskim zemljama, no Hakija-Hako Kojić je ostao da dijeli sudbinu bošnjačkog naroda na Kosovu.

Nakon rata se ponovo osniva fudbalski klub pod nazivom "Behar", gdje su ispočetka 2001-2002. godine bili u trećoj ligi Kosova da bi nakon odličnih igara ušli u drugu ligu, gdje je u današnje vrijeme stabilan drugoligaš. Trenutno su na petom mjestu, a nadaju se opstanku jer se od sljedeće takmičarske sezone formira jedinstvena druga fudbalska Kosovska liga.



FK "Behar" se uglavnom finansira od Vitomiričana koji žive u dijaspori.

Hakija Kojić ističe da je vrlo teško sastaviti dobar tim jer je dosta mladih otišlo vani, čak ni ljubav prema fudbalu nije kao nekad. Tada je bilo puno zaljubljenika u ovaj sport, sada omladina voli neke druge stvari, a kako je puno otišlo vani, smatra da u skorijoj budućnosti ova regija ima slabu perspektivu što se fudbala tiče. Kaže da i u svojoj 45. godini voli igrati i trenirati fudbal.

U kojim ste sve klubovima nastupali?

Fudbal sam aktivno počeo da igram 1982. godine u FK "Mladost" gdje sam bio dvije godine, nakon toga u FK "Industrija" - Kombinat kože i obuće u Peći, FK "Kristal"- bivša Šećerana u Peći, oko 6 mjeseci u FK "Besa", a onda prelazak u FK "Budućnost" iz Peći, gdje sam bio jedan od najboljih fudbalera sve do utakmice sa FK "Novi Pazar", kada je jedna grupa navijača iz naselja Brženik kod Peći (pravoslave vjeroispovesti), počela pogrdno navijati i psovati nam majku tursku, kako igračima iz Novog Pazara, tako i našim Bošnjacima koji su igrali za ekipu iz Peći. U to vrijeme je bio rat u BIH, tako da su međunacionalne tenzije bile na visokom nivou. Za gostujuću ekipu iz Novog Pazara nastupao je i čuveni centarfor Ismet Ugljanin (igrao svojevremeno i za FK "Partizan" iz Beograda). Ja sam se tada potpuno razočarao (jer sam u duši uvjek bio sportista), iz revolta sam skinuo dres i bacio ga, no rukovodstvo kluba je reagovalo da moram nastaviti utakmicu i odigrati je do kraja. Ponovo sam odigrao utakmicu i nakon odsviranog kraja srdačno se pozdravio sa braćom iz Novog Pazara i od tada nisam odigrao nijednu utakmicu za FK "Budućnost" (inače pobjedili smo sa 2-1). Nakon tih dešavanja FK "Mladost" uz velike napore, sa tadašnjim predsjednikom Pajom Nurkovićem, uzima moju fudbalsku knjižicu i vraćam se u matični klub. U to vrijeme sam bio u top-formi, sjećam se utakmice protiv tadašnje FK "Metohije" (FK "Lirija) iz Prizrena, finale tadašnjeg Metohijskog (Dukađinskog) kraja, pobijedili smo sa 2-1. Nakon toga pobjeđujemo FK "Budućnost" takođe istim rezultatom i onda slijedi ulazak u 16-inu finala kupa Maršala Tita gdje smo izgubili od FK "Trepča" iz Mitrovice sa 4-3, što govori da smo u tim godinama imali izvanrednu ekipu koja je našu Vitomiricu proslavila ne samo na Kosovu, već i vani.

Dok je trajao rat na Kosovu, 1999. godine, bio sam izbjeglica u Crnoj Gori, u Plavu, gdje sam nastupao za FK "Jezero", iz istoimenog grada i zajedno sa Hamzićem i Agovićem uveli tu ekipu iz treće u drugu crnogorsku fudbalsku ligu. Nakon rata vratio sam se u svoje rodno mjesto i zahvaljujući mnogim našim zaljubljenicima u fudbal, prije svega Šefkiji Ćemanu, tada direktoru kluba i u saradnji sa onim bivšim članovima kluba, ponovo smo aktivirali klub ali smo morali promijeniti ime kluba u FK "Behar", jer je Fudbalski Savez Kosova umjesto imena "Mladost"odlučilo da se naš klub zove "Rinia". Mi naravno nismo pristali na to, tako da se od poslije rata naš klub zove "Behar".



Zahvalio bih se svima koji pomažu ovaj naš klub, bez obzira da li su iz Pećko-Istočkog kraja ili iz inostranstva, jer se radi o opstanku našeg bošnjačkog naroda u ovom kraju. Šefkija Ćeman, Mirsad Adrović, Senad Hamzić, Hasko Bibuljica te mnogi drugi fudbalski entuzijasti sa ovih prostora pomažu opstanku našeg kluba. Posebnu zahvalnost dugujemo Erku Hodziću te njegovom rođaku koji žive u Švedskoj i koji prije svega finansijskim i drugim donacijama pomažu naš klub i neka dragi ALLAH vrati uslugu jer svakako bez njihove pomoći naš klub bi se ugasio. Cilj nam je da u skorijoj budućnosti uđemo u Super-ligu Kosova jer ovdje imamo sjajne fudbalske talente, dobar stadion koji ispunjava sve uslove za rad i fudbalske stručnjake sa vizijom kluba u budućnosti.

Bilo bi dobro da i naši političari (koji uopšte ne pomažu), budu u toku i pomognu jer je u pitanju naš opstanak na Kosovu.

U drugoj kosovskoj fudbalskoj ligi nastupa i ekipa iz Prizrena - FK "Prizren-spor" (igrači turske nacionalne zajednice). Kakva je saradnja vaših klubova?

FK "Prizren-spor" je takođe mlada i perspektivna fudbalska ekipa kao i naša, imamo izvanrednu saradnju i korektni smo jedni prema drugima na našim utakmicama. Poštujemo se i mi ćemo naravno, nastaviti bratske odnose i želim im puno uspjeha u nastavku sezone. Ovim putem srdačno pozdravljam gospodina Šukriju Goranija, jednog od najboljih fudbalskih stručnjaka na Kosovu i mog velikog prijatelja. Treba istaći da su obe ekipe, i FK "Behar" i FK "Prizren-spor", dvije najmirnije i najdiscipliranije ekipe u drugoj ligi Kosova, sa najmanje žutih i crvenih kartona.

Ocjenite suđenje u drugoj fudbalskoj ligi Kosova?

Suđenje na Kosovu je katastrofalno, naročito u drugoj ligi jer su sudije često uplašene. Stadioni su vrlo loši, mnoge ekipe nas dočekuju vrlo loše jer nemaju osnovne uslove za odigravanje utakmica (npr. nema tople vode, loše svlačionice, publika preblizu terena...). Za razliku od njih naš stadion ima vrhunske uslove za igranje utakmica bez ikakvih problema, a goste uvijek srdačno dočekamo.

Vaše mišljenje o nastavku sezone?

Što se tiče cilja u 2011. godini prioriteti su, jačanje i čuvanje zdravlja bošnjačke omladine, druženje sa našim Bošnjacima ma gdje oni živjeli na Kosovu, jačanje i njegovanje sporta i fizičke kulture na ovim prostorima, kao i afirmisanje mladih. Finansijska situacija je teška, kao i u drugim fudbalski klubovima, no rekosmo zahvaljujući našoj dijaspori i ljudima "dobre volje", opstaćemo i ostaćemo na ovim prostorima. Erko Hodžić je čovjek koji je najviše pomogao i mi ga srdačno pozdravljamo. Živi u Njemačkoj, a sad skoro je organizirao i skup Bošnjaka koji žive u dijaspori i to u gradu Koblencu, gdje smo i mi bili gosti, a gdje se sakupio određeni iznos novca za opstanak našeg kluba. Selam svim vašim čitaocima, posebno Bošnjacima u dijaspori, a srdačno pozdravljam našu braću iz Župe, Podgore, Prizrena i Dragaša uz poruku: "Mi smo braća, mi smo Bošnjaci, pomognimo jedni drugima i budimo jedinstveni".

___________________________________________

U toku razagovora sa Hakijom Kojićem, pridružio nam se i Šefkija Ćeman, sportski direktor kluba kome smo postavili nekoliko pitanja.

Koliko fudbalera ima vaš klub i ima li fudbalskih talenata?

Naš klub egzistira od 1979. godine pod tadašnjim imenom FK "Mladost", koji nakon ratnih dešavanja na Kosovu mijenja ime u FK "Behar". U timu postoje tri kategorije igrača - pioniri, juniori i seniori, ukupno oko 160 omladinaca koji vole fudbal. Na čelu kluba je Senad Hamzić kao predsjednik kluba, ja sam sportski direktor, Mirsad Adrović je sekretar kluba, a u rukovodstvu kao potpredsjednik kluba - Fadil Gashi, šef stručnog štaba je Imer Mujaj, a njegov pomoćnik i ujedno ekonom kluba Hakija Hako Kojić. Imamo puno fudbalskih talenata od kojih bih izdvojio par njih - Demira Palamara, koji je ujedno i kapiten tima, te mladog Adrovića i Isovića, koji pokazaju da u budućnosti mogu biti vrhunski igrači.




Planovi kluba u 2011. godini?

Fudbaleri su trenutno na odmoru te još nismo počeli sa treninzima za nastavak sezone. Imamo trenažni proces, gdje igrači rade u teretani i pomalo trčkaraju, čisto da ne padnu u formi. Prva prozivka fudbalera zakazana je za 20. februar i tada ćemo vidjeti stvarno stanje u klubu. Planovi su vezani za pojačanja za par špic-igrača, jer vezni i zadnji red nam je dosta solidan i što se toga tiče imamo solidan tim. Treba istaći da od ove takmičarske sezone 2010-2011. imamo potpunu reorganizaciju tima, došlo je do smjene generacije, što je bolno za svaku ekipu, ali mi smo to uspješno prevazišli. Ekipu smo podmladili jer je prosjek starosti igrača nepunih 19 godina, što proizilazi da imamo mladu i perspektivnu ekipu. Cilj nam je opstanak u ligi jer će doći do reforme kosovskog fudbala i jedinstvene druge lige. Naše želje i nadanja u budućnosti su ulazak u Super-ligu Kosova.


Razgovor vodio: Vinetu Ganić