Ako se za atletiku kaže da je „kraljica“ sportova, za fudbal i košarku da su najisplativiji sportovi, onda se za tenis kaže da je džentlmenski sport.

U Lokvici kod Prizrena živi mladi 12-godišnji Meldin Mustafi koji pohađa šesti razred u o.š „Meto Bajraktari“ u Rečanima i prema teniskim stručnjacima važi za najvećeg talenta „bijelog sporta“ u ovom kraju.

Dok je njegovim vršnjacima hobi: muzika, film, internet ili nešto treće, ovaj mališan se opredijelio za tenis. Njegovi najveći fan je stariji brat.

„Odmalena sam zavolio ovaj sport... Svidjela mi se igra zbog njene dinamičnosti i ljepote“, ističe Meldin, koji dodaje da je tenis skup sport i da su veliki izdaci za opremu.

"Jedan od „običnijih“ reketa koji i ja koristim košta 180 eura. Također je i sportska torba veoma skupa", kaže on.

Reci nam nešto o tvom klubu... Koliko puta nedjeljno obavljaš trening?
Moj klub se zove Teniski klub ,,Prizren“. Putujem iz Lokvice tri puta nedjeljno dok treniram po jedan sat. Svaki moj trening košta pet eura.

Da li se TK „Prizren“ takmiči u nekoj ligi? Koliko takmičara imate?
Ima i mlađih i starijih od mene u klubu. Takmičimo se uglavnom da bi više upoznali tajne ovog sporta. Igramo, uglavnom amaterski, protiv klubova iz Prištine, Peći  i drugih gradova na Kosovu. Dakle, ne za bodove.

Jesi li si učestvovao na nekom turniru i van Kosova?
Prošle 2010.godine, ljeti, bili smo u Crnoj Gori, u Ulcinju, i igrali smo sa vršnjacima iz Prištine, Đakovice, Peći . Za mene je taj turnir značajan jer sam osvojio prvo mjesto u kategoriji do 12 godina.

Kakav si učenik i kako nađeš vremena za tenis pored svih školskih obaveza?
Pohađam  šesti razred osnovne škole i odličan sa učenik... Može se sve kada se hoće. Puno vremena posvetim učenju, ali se obavezno nađe vrijeme i za  tenis.

Šta kažu tvoji drugovi u školi. Čujem da si veoma popularan među njima?
Ja sam veoma mlad i rano je govoriti o mojoj popularnosti. Mada mi prija kada me u društvu cijene i kada me podrže. Prije nove godine sam gostovao na RTK i, mogu da kažem, da je ta podrška pojačana i dobio sam još više navijača koji mi žele mnogo sreće u tenisu.

Kakve su tvoje ambicije u 2011. godini?
Želio bih da u ovoj godini imam puno zdravlja, što više igara i turnira, da steknem više iskustva i da osvojim bar jedan turnir.  Dvije smo godine trenirali, usavršavali kretanje po terenu, učili kako se udara loptica, kako se izlazi na mrežu itd. Nadam se da ćemo stečeno znanje iskoristiti na tim takmičenjima i postignuti dobre rezultate.

Šta kažu roditelji u pogledu tvoje dalje, profesionalne, karijere? U pripremi razgovora smo od tebe čuli da si zainteresiran za odlazak u Njemačku?
Volio bih otići u Njemačku, u čuvenu tenisku školu „Bolitieri“. To je moja najveća želja. Volio bih tamo  da treniram, naučim sve o tenisu od mnogih svjetskih tenisera koji su prve korake počinjali u toj školi.

Koji ti je udarac omiljeniji „forhend“ ili „beckhend“?
Koristim desnu ruku i najjači udarac mi je „forhend“.

Reci nam nešto o tvom treneru?
Moj trener, inače veoma poznat na ovim prostorima, je Jeton Hadergjonaj. Veoma je dobar  prema meni. Uči me svim tehnikama u tenisu. U ljeto 2010. godine, je inače, bio je u delegaciji kosovskih trenera gost na čuvenom „Wimbldonu“.

Koji je tvoj uzor u tenisu?
Za mene je najbolji Švicarac Roger Federer.

Šta bi poručio tvojim vršnjacima?
Bavite se bilo kojim sportom, jer sport udaljava od ružnih stvari i to je nešto najljepše u životu. Želio bih da iskoristim priliku da pozdravim  moju majku, oca i brata, moje školske drugare i drugarice i sve one koji me poznaju.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić


Riječ dvije o tenisu

Tenis je sportska igra između dva (singl - pojedinačno) ili četiri igrača (dubl - u parovima). Parovi mogu biti muški, ženski i mješoviti. Izvodi se na obilježenom igralištu s reketima i teniskom lopticom po utvrđenim pravilima. Igrači stoje jedan naspram drugoga na mrežicom podijeljenom igralištu i pokušavaju, pomoću teniskog reketa, lopticu vratiti u protivničko polje tako, da protivnik više nije u mogućnosti, regularnim putem, vratiti udarac.

Igrači započinju natjecanje sa suprotnih strana mreže. Jedan igrač servira lopticu, dok drugi lopticu vraća u protivničku polovicu terena. Pri serviranju, igrač mora servirati lopticu preko mreže, u polje koje je ograničeno bočnom i servisnom linijom (T-linija). Servis se izvodi s osnovne linije, i ukoliko igrač namjerno ili nenamjerno nagazi osnovnu liniju, servis se ponavlja. Servis se ponavlja i ukoliko pri prvom servisu loptica udari u mrežu, a dodatno se ponavlja i ukoliko loptica dodirne vrh mreže.



Teniski turniri održavaju se godišnje prema pravilima koje definiše najviša svjetska upravna organizacija u tenisu - Međunarodna teniska federacija (ITF). Turnire organizuje ITF odnosno njene članice: Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska asocijacija (WTA) pod pokroviteljstvom brojnih sponzora. Turniri se dijele prema različitim kategorijama i to uglavnom prema visini novčanih sredstava i prema žrijebu. 2009. godina je važna u tenisu zbog toga što je došlo do nekih strukturnih izmjena u teniskim turnirima i načinu bodovanja. U muškoj kategoriji, ATP je odredio podjelu turnira prema visini bodova koje osvaja pobjednik (ili tim pobjednik) turnira.

Muški teniski turniri (ATP) dijele se na slijedeće kategorije:

Grand Slam 2000
ATP World Tour Masters 1000
ATP World Tour 500
ATP World Tour 250 i
Challengeri i Featuresi kao najniže kategorije.
Ženski teniski turniri (WTA) se dijele na slijedeće kategorije:
Grand Slam
WTA Premier turniri
WTA International turniri i
Challengeri i Featuresi kao najniže kategorije.

U timskim natjecanjima (timovi i države): Davis Cup, Fed Cup, ARAG World Team Championship i Hopman Cup nije došlo do izmjena.