Stoni tenis je na Kosovu popularan i tradicionalan sport. Od 2003. godine Stonoteniski savez Kosova je i zvanično priznat od strane Međunarodne stonoteniske federacije (ITTF) tako da kosovski klubovi mogu nastupati i na međunarodnoj sceni.

Što se bošnjačke zajednice tiče u opštini Prizren postoji klub "Shari" koji se već 7 punih godine uspješno takmiči u drugoj kosovskoj ligi. Sportski entuzijasta Feim Rama je trener i igrač ovog kluba.
Rođen je Mušnikovu, živi u Prizrenu.

Šta vas je privuklo da se bavite ovim sportom?

Feim Rama:
Stoni tenis sam zavoleo od malih nogu jer je to vrlo interesantan i brz sport. U ovom sportu morate biti izuzetno fizički pripremljeni ako želite da se takmičite i budete uspješni. Sa radom smo počeli  1996 godine u stonoteniskom klubu "ELIF-19" i imali smo zapažene rezultate. Nakon rata 2001. godine bili smo šampioni Kosova u drugoligaškoj konkurenciji. Nastavili smo kontuirani rad, najčešće sa omladincima iz bošnjačke zajednice tako da je u sezoni 2001/2002. godine član našeg kluba Zahir Rama je osvojio treće mjesto u konkurenciji juniora Kosova i to je za našu zajednicu tada bio izuzetan uspjeh. On je inače moj mlađi sin koji je veoma talentovan u stonom tenisu, a kasnije je bio uspješan u velikom tenisu. 2003, godine smo registrovali stonoteniski klub "Shari" - Prizren i otada se uspješno takmičimo u drugoj stonoteniskoj ligi Kosova.

Koliko članova ima vaš klub?

Početkom 2003. godine imali smo 22 omladinca iz naše bošnjačke zajednice opštine Prizren. Većinom mladih i talentovanih i fizički pripremljenih jer za stoni tenis morate biti potpuno spremni za takmičenje. Sada u klubu imamo tek nekoliko mladića zato što nemamo neke mogućnosti za trening. Treniramo u nekim malim prostorijama gdje plaćamo kiriju, nemamo neke uslove jer da ih imamo vjerujem da bi naši momci pokazali šta znaju i na međunarodnoj sceni. Naša djeca su vrlo talentovana, brzo shvataju, brzo uče i treba nam samo neki stimulans u vidu finansijske pomoći ili donacije nekih rekvizita vezanih za stoni-tenis da bi mogli raditi dalje sa njima i postizati rezultate. Imamo primjer da smo imali tih godina člana pionirske selekcije u klubu koji je te godine bio prvak Kosova, trebao je ići u republiku Češku i predstaviti naš klub i našu državu Kosovo 2005. godine, no sticajem okolnosti on nije imao potrebnu dokumentaciju, nije otišao na takmičenje tako da je ostao bez sportsakog iskustva koja nude evropska takmičenja. Poslije toga i naša omladina odustaje, najviše zbog finansijskih sredstava i uslova za trening.

Da li je vaš klub redovni član druge lige Kosova u stonom-tenisu?

Feim Rama:
  Naš klub se od 2003. godine takmiči u drugoj ligi Kosova i te godine smo bili šampioni. Naredne takmičarske sezone smo se takmičili u prvoj ligi Kosova i na kraju sezone završili takmičenje u sredini tabele. U nastavku aktivnosti našeg kluba nastupali smo širom Kosova po turnirima gdje smo imali jako dobre rezultate i uspjehe. Upravo je mladi i perspektivni Amel Zulji osvojio visoko 4. mjesto u Skenderaju na stonoteniskom turniru „Adem Jashari“ i to je veoma dobar uspjeh za našu ekipu jer se on pripremao vrlo kratko, svega tri mjeseca a na kraju bio četvrti.

Učestvovali ste i na turnirima van Kosova?

Feim Rama:
2005. godine učestvovali smo na međunarodnom stonoteniskom turniru na Cetinju u Crnoj Gori i to u kadetskoj konkurenciji. Osvojili smo drugo i treće mjesto. Družili se sa svojim vršnjacima i treba istaći da su nas domaćini srdačno dočekali. Imali smo jako dobre uslove za rad, čak su nam ponudili da naši igrači treniraju sa njihovim stonoteniserima iz Crne Gore jer su njihovi treneri bili vrhunski igrači iz Republike Kine pa su i nama ponudili da i mi nešto naučimo od majstora ping-pong loptice, Kineza.

Recite nam koja je Evropska a koja Svjetska reprezentacija najjača u stonom tenisu, mogu li Evropljani sa Kinezima, Japancima, Korejancima?

Feim Rama:
Trenutno se u Evropi najbolji stoni-tenis igra u Njemačkoj, gdje je ta stonoteniska reprezentacija jedna od najboljih ne samo u Evropi, vec i u svjetu. Poslije njih tu su Austrijanci, Danci,a i Francuzi su u zadnje vrijeme napredovali. U svjetskom stonom-tenisu svakako su najjači Kinezi, zatim Korejanci i Japanci, a što se tiče singl-igrača Evropljanin Timo Boll je prvak svijeta, od ostalih tu je Bjelorus Vladimir Samsonov koji je šesti, Mihail Menc inače iz Danske je 18. na svjetskoj rang-listi, Nijemac Cristijan Sizze je 19., itd... Sve u svemu, među prvih 50. najboljih stonotenisera svijeta većina su Kinezi, Japanci, Korejanci, igrači iz Singapura ali Evropljani se „dobro drže“, da se tako izrazim, u ovoj vrlo jakoj konkurenciji.

Vaši planovi u 2011. godini?

Feim Rama:
Naši planovi su da stvorimo adekvatne uslove za rad, da imamo svoje prostorije gdje bi mogla i djeca trenirati. Djeca od 7 godina pa naviše gdje bi nastavili kontuirani rad sa njima jer se i dalje takmičimo u II kosovskoj ligi. Znači trebamo stvarati nove talente a sa eventualnim uspješnim rezultatima da se vratimo ponovo u prvu ligu Kosova.

Poruka čitaocima?

Feim Rama:
Selam za naše Bošnjake u Župi, Podgori, Prizrenu i širom Kosova. Poseban selam našim Bošnjacima u dijaspori uz apel da pomognu koliko mogu, bilo finansijski, bilo u rekvizitima. Može i polovnim-reketima, dresovima. Sa željom da se ne ugasi naš vrlo popularan i uspješan klub,a što se tiče djece koja se žele baviti ovim sportom mogu se javiti u SK „Shari“ ili na telefon 044 134 803. Dobrodošli!

Otkud volja ili želja za ovim sportom?

Amel Zulji:
Želja za stonim-tenisom se pojavila još dok sam bio dijete. Sa 7 godina sam odigrao svoj prvi meč sa svojim ocem i otada neprekidno igram stoni-tenis. Naravno da pratim i ostale sportove, ali ljubav prema stonom-tenisu je najjača.

Nakojim ste sve turnirima učestvovali?

Amel Zulji:
Ja sam član ovog kluba od 2004. godine i učestvovao sam na više turnira širom Kosova. Turniri u Prištini, Skenderaju i ostalim opštinama. U poslednje vrijeme učestvujem na lokalnim turnirima u našoj opštini Prizren.

Tvoje ambicije u 2011.godini?

Amel Zulji:
Najprije želimo adekvatne uslove za trening, znači sportsku halu sa svim pratećim objektima (sto, mrežice, reketi, dresovi) plus da imamo sponzora ili opštinu Prizren koji će finansirati našu sportsku opremu. Da imamo bolje uslove a rezultati će doći sami po sebi.

Elsan Haliti jedan od mlađih igrača SK „Shari“ je istakao da je potrebno da se pomogne ovom klubu jer ima puno bošnjačkih talenata. On ističe da je njegov uzor prvoplasirani teniser svjeta Nijemac Timo Boll a da je Njemačka najbolja u stonom tenisu u Evropi.

Aldon Džaferi takođe ističe da mnogo voli stoni-tenis, da učestvuje na takmičenjima od 2003. godine kada je i bio prvak Kosova u svojoj konkurenciji. Ono što im najviše nedostaje su adekvatni uslovi za treninge i oprema.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić