U bošnjačkoj zajednici na Kosovu ima mnogo sportskih talenata u raznim sportovima. Prošle nedjelje na našem portalu bilo je riječi o talentiranom mladom teniseru, Meldinu Mustafiju iz Lokvice, koji je ove godine, od četiri ovogodišnja teniska turnira osvojio dva.

No, da i u drugim sportovima imamo izrazite talente pokazuje primjer mladog golmana FK “Liria” iz Prizrena, četrnaestogodišnji Adel Salihi, zvani Casillas, po legendarnom golmanu fudbalske reprezentacije Španije, koja je upravo osvojila naslov najbolje reprezentacije na starom kontinentu u Ukrajini i Poljskoj.



“Kao mali volio sam gledati utakmice velikih evropskih ekipa, ubrzo me otac upisao u pionire fudbalske škole "Winner" u Prizrenu, gdje sam igrao kao igrač u veznoj liniji. Jednom prilikom, na utakmici se povrijedio golman naše ekipe, pa sam ja stao između stativa i nisam primio nijedan gol do kraja utakmice. Svidjelo mi se da utičem na odbranu svoje ekipe, tako da sam ostao na golu i već četiri godine sam golman u FK "Liria". Nastupao sam u preko pedeset utakmica, što prvenstvenih (Liga Kosova do U-15), što prijateljskih".

Ove godine su, osim u prvenstvu, nastupali i na mnogim fudbalskim turnirima. Posljednji turnir su odigrali u Dursu, u Albaniji, krajem juna mjeseca gdje su nastupili desetak ekipa a njihov klub osvojio prvo mjesto, gdje su u finalu pobjedili FK "Term" iz Tirane rezultatom 1:0.



"Mogu vam reći da smo se, u tih pet dana našeg druženja sa vršnjacima sa Kosova i Albanije, proveli prelijepo, kupali smo se, družili se i igrali utakmice. Tu smo pokazali da imamo jaku ekipu. Mogu izdvojiti neka imena poput Granita Osmanollaja te Ardiana Gashija koji su veliki talenti i igraju u napadačkoj liniji te našeg trenera od koga smo mnogo naučili, Sinana Osmanija”, kazao je za naš portal mladi golman.

“Želim istaći da je upravo ovih dana završen i treći fudbalski kamp za moje vršnjake, a igrala se samo jedna utakmica na gradskom stadionu u Prištini, gdje su fudbalski stručnjaci, od 240 fudbalskih talenata sa čitavog Kosova izabrali 36 među kojima sam i ja. Samim tim sam ušao u fudbalsku reprezentaciju Kosova do U-15, iako sam mlađi za godinu, što je veliki uspjeh za sve nas Bošnjake Kosova. Što se tiče Bošnjaka u našoj ekipi imamo i vrlo talentiranog odbrambenog igrača, Harisa Azizovića, koji je stub odbrane naše ekipe, i sa kojim se dobro slažem”, istakao je Salihi.



Salihi je učestvovao sredinom juna mjeseca na kampu najbolje evropske fudbalske škole, na Barseloninom kampu fudbala, gdje je pokazao svoje kvalitete i gdje je od prijavljenih trista dječaka, prošlo osam, među kojima nije bilo njegovog imena, no smatra da ima još puno vremena ispred sebe i da će učestvovati na još puno ovakvih kampova.

Adel je odličan učenik i ne zapostavlja školske obaveze i kako kaže uporedo mu ruku pod ruku uspješno idu i fudbalska karijera i škola.

"Nastavljam karijeru u FK "Liria" i uporedo pratim dešavanja u evropskom fudbalu, a naročito mog uzora Icera Casillasa. Pratio sam svaku utakmicu reprezentacije Španije na upravo završenom evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj”, dodao je on.



Želja mu je da jednog dana bude prvi golman seniorske reprezentacije Kosova u fudbalu, a možda jednog dana bude i golman nekog velikog i poznatog evropskog fudbalskog kluba. Mi mu želimo uspješnu sportsku karijeru.

Vinetu Ganić