Prema tvrdnjama Xavijevog oca, Joaquima Hernandeza, Iker Casillas je imao probleme sa Joseom Mourinhom zbog toga što kapiten Real Madrida nije htio narušiti odnose sa svojim prijateljem iz Barcelone.

Stariji Hernandez je naglasio važnu Casillasovu ulogu za selekciju Furije, koja je na tek završenom Euru odbranila naslov Evropskog prvaka.

"Da nema Ikera, Del Bosquea ili Xavija, Španija ne bi imala ovakav uspjeh u posljednjih nekoliko godina", kazao je Joaquim Hernandez.

"Iker je imao mnogo problema sa svojim trenerom u klubu Joseom Mourinhom, koji su izašli u javnost i za koje svi znamo. Sve to dogodilo se iz razloga što Xavi i Iker nisu htjeli prekinuti svoje veoma jako prijateljstvo", kaže otac veznjaka Španije i Barcelone.

"Bilo je veoma ružnih situacija koje su prethodile utakmicama između Reala i Barcelone. Igrači koji su bili veliki prijatelji bili su na pragu da postanu neprijatelji i da sve ono što su gradili godinama nestane u tren oka. Na sreću, intervenisali su Iker i Xavi", kazao je Joaquim.

Xavijev otac je izjavio kako su mnogi kritikovali stil tiki-taka, koji se u utakmici protiv Italije pokazao veoma učinkovitim.