Odavno se zna da je na prostorima regiona Prizrena, posebno Župe i Podgore oduvjek bilo sportskih talenata u bilo kom sportu. Ipak fudbal kao najvažnija sporedna stvar na svijetu ostao najpopularniji sport na ovim prostorima.

U Župi postoje tri škole fudbala gdje stotinjak  mladih i  talentiranih fudbalera uče prve fudbalske korake a oni malo ozbiljniji ucestvuju na raznim fudbalskim turnirima kod nas i u regionu.

Jedan od fudbalera koji je uspio da pokaže svoj talenat koji su prepoznali stručnjaci je dvadesetogodišnji Alsen Rama iz Mušnikova, od ove takmičarske sezone 2011/2012 član FK “Lirije” iz Prizrena.

O svojim uspjesima tokom ove takmičarske sezone te golovima koji su odlučili mnoge utakmice, naročito u jesenjem dijelu sezone razgovaramo sa Ramom nakon utakmice odigrane u subotu protiv direktnog konkurenta u borbi za opstanak FK ”Gnjilane”. U odličnoj i pravoj prvenstvenoj utakmici, pred više od 400 gledalaca FK “Lirija” je pobijedila sa 3:1 te tako praktično goste poslala u drugu ligu a četiri kola prije kraja prvenstva sebi dala  velike šanse za opstanak u društvu najboljih.

“Zavolio sam fudbal još od malih nogu jer je to sport koji vole mladi, sport brzine i inteligencije. Uzor mi je Franck Ribery, fudbaler ‘Bajerna’ koji ima sličnu ulogu u ekipi kao i ja, tj. igra ulogu desnog veznog. Prošao sam sve selekcije u ’Liriji’,  počevši od pionira pa do seniorske ekipe a od ove takmičarske sezone rekao bih uspješno branim boje crno-bijelih iz Prizrena te sam trenutno i drugi strijelac u ekipi sa pet pogodaka, iza Muriqija.

Takođe u ljetnjim mjesecima volim igrati turnire u malom fudbalu  tako da svake godine učestvujem sa svojom ekipom iz Mušnikova i vjerujem dosta smo uspješni. Tri puta smo igrali  u polufinalu velikog i tradicionalnog turnira u Rečanu no nadam se da cemo ove godine biti prvaci. Naše utakmice prati veliki broj naših navijača i po tome smo poznati”, kaže Rama i ističe da u regionu Župe ima puno mladih i talentiranih fudbalera.

Alsen Rama je prije nekoliko godina nastupao za slovenački nogometni klub “Interblock” iz Ljubljane u juniorskoj ekipi. Tih godine su igrali dva juniorska finala Kupa Slovenije, no nažalost oba puta su izgubili. To je za njega bilo jedno veliko i pozitivno iskustvo.

“Veliku zahvalnost u svom razvoju u ovom sportu dugujem svom dugogodišnjem fudbalskom treneru Aliju Maralushi (nekada poznati desni bek Lirije) koji me je naučio prvim koracima u fudbalu i kome se ovim putem srdačno zahvaljujem”, rekao je Rama.

Što se subotnje utakmice protiv FK “Gnjilana” tiče Rama  je u igru ušao u 55. minuti, zaigrao kao što to sam umije i sa dva-tri driblinga pokazao da je veliki  talenat. Njegovom zaslugom je u 63. minuti postignut vrlo važan gol koji je odlučio pobjednika u borbi za opstanak u ligi. Naime on je sa ivice šesnaesterca šutirao na gol gostiju, lopta je pogodila nekog od gostujucih igraca u ruku i sudija je pokazao na bijelu tačku. Uspješan je bio najbolji igrač “Lirije” Kryeziju te tako domaće doveo u vodstvo od 3:1.

“Do sada sam ulazio sa klupe i rješavao utakmice, a od naredne godine vjerujem da ću postati standardni prvotimac. Upravo smo dobili novog-starog trenera koji nas je i prošle godine trenirao. U pitanju je Skender Kapra koji je došao na mjesto Skendera Shengulija i  koji je eto startovao pobjedom u vrlo važnoj utakmici po nas. Imamo vrlo težak raspored do kraja prvenstva (ostalo još četiri kola), te podmlađenu ekipu tako da smo se citave ove sezone borili za opstanak koji ćemo, vjerujem, i izboriti. U posljednjem 33. kolu, za otprilike  tri nedjelje, igramo protiv ekipe koja se bori za sam vrh tabele, u pitanju je ekipa “Trepqe 89” iz Mitrovice te ćemo vjerujem pred prepunim tribinama našeg stadiona u Prizrenu pobjediti i  obezbjediti opstanak”, kaže Rama.

Na pitanje o favoritu na predstojećcem EP u Poljskoj i Ukrajini koje počinje za mjesec dana Rama ističe da je favorit po njemu fudbalska reprezentacija Njemačke.

Lirija-Gnjilane 3:1;
Prizren, stadion “Përparim Thaçi, gledalaca oko 400.
Strijelci: Kryeziu 2, Brando 15, Tafili 63. (penal)
Ramushi 48, za Gnjilane.
Sudije:  Shuleta, Berisha i Aliu.
Žuti kartoni: Kryeziju (Lirija), Muja (Gnjilane),

FK Lirija: Ruxhi 6,5, Mazreku 6,5, Dellova 6,5, Brando 7, Qakalli 6,5, Karahoda 7 (Loshaj), Guci 6,5, Muriqi 6 (Rama), Krueziju 7, Tafili 7, Mehija 6 (Palushi).

FK Gnjilane: Maloku 5,5,  Ramadani 5,5 (Rexhepi),  Arifi 5,5, Hyseni 6, Morina 5,5, Bajraliu 6, Latifi 5,5 ,Sermaxhaj 6,5 (Demiri), Shabani 6, Muja 5,5, Ramushi 7.
igrac utakmice – Kryeziu (Lirija) - 7.

Rezultati i tabela Raiffaisen super lige Kosova, 29 kolo, utakmice igrane u subotu i nedjelju.

Drenica-Lepenac 3:0;
Trepqa-KEK 2:1;
Lirija-Gnjilane 3:1;
Prishtina-Besa 5:1;
Vellaznimi-Hysi 2:1;
Trepqa 89-Drita 3:2.

Vrh tabele:
1. Prishtina  56,       
2. Trepqa 89   54,       
3. Vellaznimi  53;
Začelje:
10. Trepça  31,
11. KEK  25,      
12. Gnjilane  23.

FK "Lirija" se nalazi na osmom mjestu tabele sa 35 bodova te se u posljednja četiri kola sastaje - u gostima sa Dritom i  Besom, a domaćin je ekipama Hysija i Trepçe 89, te se sa eventualno dvije pobjede može spasiti ispadanja iz lige.

Pripremio: Vinetu Ganić