U organizaciji teniskog kluba ”Prizren”a pod pokroviteljstvom Teniske Federacije Kosova (FTK) na otvorenim teniskim terenima u Prizrenu, pored sportske hale ”Sezair Surroi”održan je danas multietnički teniski turnir juniora do 14 godina pod nazivom ”Prizren Juniors 2012 - kategorija U14”.

Na turniru je učestvovalo 14 juniora iz većine teniskih klubova na Kosovu: TK ”Prizren”, TK , ”Gjakova”, TK , ”Gračanica” i TK ”Peja”, dok su izostali juniori iz teniskih klubova iz Prištine i Mitrovice.

Po oblačnom i vjetrovitom vremenu prikazan je odličan tenis te se ispostavilo nakon osmočasovnog igranja da se za budućnost kosovskog tenisa ne treba brinuti. Najviše učesnika na turniru je imala ekipa iz Gračanice, njih devet, a najmanje ekipa iz Prizrena čije je boje branio Bošnjak iz Lokvice Meldin Mustafi. On je jedan od najvećih teniskih talenata u ovom sportu.

Od 14 prijavljenih tenisera juniora Mustafi je u prvom kolu bio slobodan, u drugom lako savladao Lazara Kostića sa 6:1 (igrao se po jedan set do šest gemova, a u finalu do devetog gema), pa onda u trećem kolu pobijedio Galanija iz TK ”Peja” a nakon polufinala  u velikom finalu savladao odličnog tenisera iz Đakovice Arta Barutija sa 9:6, sasvim zasluženo.

U veoma uzbudljivom finalnom meču Mustafi je lagano došao do visokog vođstva od 6:1, pa 7:2, a onda je gost iz Đakovice krenuo na sve ili ništa te došao do 8:6 da bi Mustafi sa dva sjajna asa srušio nade Barutija. Meč je igran u visokom ritmu, sa velikim brojem asova i winera što je publika nagrađivala aplauzima. Mustafi je imao i podrsku  svojih vjernih navijača iz Lokvice koji ga prate na svim turnirima.

Jeton Haderdjonaj trener TK ”Prizren”
”Danas smo u Prizrenu organizirali turnir za juniore u muskoj konkurenciji mladih tenisera sa Kosova koji je prvi turnir u kalendaru Teniskog saveza Kosova a i prvi je turnir u poslednje tri godine, jer naš klub iz Prizrena zbog nesporazuma sa opštinskim čelnicima nije imao uslove za rad niti za trening i takmičenja. To je sad rješeno pozitivno na radost svih nas i trenera i tenisera. Mi ćemo nastaviti sa radom, organiziraćemo i ubuduće ovakve turnire, a već smo ponovo počeli sa radom što se tiče škole tenisa gdje imamo puno prijavljenih omladinaca i omladinki. Već u prvih mjesec dana našeg ponovnog rada sa djecom imamo upisanih 25 polaznika škole tenisa od 7 do 12 godina i vjerujem da će se ta cifra pojačati te ja to smatram za veliki uspjeh i interesovanje i djece i roditelja za ovaj sport.
Ovakvi turniri nam pokazuju prije svega formu igrača i kvalitet tenisa te ih polako pripremamo i za inostrane turnire jer vjerujemo da će Teniski savez Kosova vrlo brzo biti primljen u evropske sportske insitucije. Imamo puno talenata i ima ih u svim sportskim disciplinama na čitavom Balkanu. Ali treba imati i finansija i infrastrukture kao i pravilan razvoj sportista od pionirske pa do seniorske selekcije. Mi treneri već učestvujemo na međunarodnim konferencijama te tu stičemo puno iskustava. Prošle godine sam bio na seminaru u Egiptu gdje se kosovski tenis prvi puta pojavio u svijetu. Najveći nas gubitak je nemanje zatvorenih teniskih terena gdje bi se naši teniseri i takmičili i trenirali  tokom zime. Imamo puno teniskih talenata a jedan od najvećih je i mladi Meldin Mustafi.

Dejan Živić, profesor fizicke kulture, trener TK ”Gracanica”
Nas klub je u osnivanju, imamo puno talenata i zaljubljenika u ovaj sport no veliku zahvalnost dugujemo našem sponzoru i finansijeru, a to je opština Gračanica koja nam je ustupila terene, obezbjedila opremu i rekvizite, tako da su mladim i talentiranim  teniserima otvorena vrata za bavljenje ovim sportom. Tokom ljetnjih mjeseci radi škola tenisa iz koje mi biramo najbolje igrače koje vodimo na turnire gdje oni učestvuju. Pomenuću prošlogodišnje učešće naših tenisera u Peći gdje smo osvoji dva prva mjesta u kategoriji od 10 do 12 godina djevojčice, te dječaci do 14 godina. Krajem septembra prošle godine smo mi u Gračanici organizirali vjerujem najmasovniji teniski turnir, ne samo ovdje već i u regionu na kome je učestvovalo preko 150 tenisera sa prostora Kosova gdje smo imali finalistu turnira i to je naš najveći uspjeh. Tenis je postao izuzetno popularan zadnjih godina zahvaljujući teniserima prije svega sa balkanskih prostora, iz Srbije,  Bosne, Hrvatske... te je tenis nakon fudbala u ovom trenutku sport koji najviše privlači mlade. Prošlog ljeta smo imali preko 150 polaznika svrstanih u osam kategorija te su oni učili prve korake u tenisu. Trenutno u našem klubu imamo oko 60-ak onih tenisera koji žele napredovati i vjerujem da je to vrlo značajna cifra. Nekada nam to predstavlja i problem jer mi u Gračanici imamo samo dva teniska terena a kada su velike vrućine moramo se snalaziti kako znamo. Slozio bih se sa Jetonom da najveci problem je svakako zatvoreni prostor za tenis jer ako već imamo igrače u formiranju zimski period je predugačko vrijeme kada teniser ne trenira i tu se gubi i ono što se učilo tokom godine.Nama je najbitnije da smo posjetili vaš grad, da se djeca druže i upoznaju, da razmjenjuju znanje u tenisu, a neka pobjedi najspremniji i najbolji.

Aleksandar Dimitrijević, TK ”Gracanica”
Imam 14 godina, volim tenis a moj veliki uzor je Novak Đoković. Bavim se ovim sportom oko godinu dana a najvise volim pratiti svjetske turnire na TV-u.

Art Baruti, TK ”Gjakova”
Volim tenis jer je to individualni sport, sport inteligencije a vidimo da je tenis na Kosovu dosta napredovao. Imam 13 godina, a najveći idol mi je Rafael Nadal. Organizacija tuirnira je bila na visokom nivou.