Tradicionalni ramazanski turnir u malom fudbalu “Prizren – Ramazan 2011“ koji se već osmi put  održava u popularnom fudbalskom balonu “Andra“ u Prizrenu a koje svake godine organizuje humanitarna NVO “AKEA“ i ovog puta je privukao puno kvalitetnih fudbalskih ekipa, talenata te veliki broj gledalaca - ljubitelja malog fudbala.

Cilj ovog Ramazanskog turnira je sakupljanje novca u humanitarne svrhe koji će se dijeliti jetimima te siromašnim porodicama u regionu Prizrena uoči ramazanskog Bajrama.
 
Turnir je počeo u ponedjeljak 15. avgusta a završava se narednog ponedjeljka na utorak finalnom utakmicom u 24 sati. Utakmice se igraju u večernjem terminu od 22 do 2 sata poslije ponoči pred velikim brojem gledalaca. Utakmice se igraju eliminacionim sistemom tako da svako veče po tri ekipe idu dalje u takmičenje a tri ispadaju. Tokom turnira se dešavalo da mnogo bolja ekipa ispadne iz takmičenja jer primi gol, a onda se protivnička ekipa brani tu stečenu prednost i prođe dalje. Igra se po sistemu 5+1 dok su na klupi za rezerve još četiri igrača te se igra aktivno po dvadeset minuta poluvreme. Ako se utakmica završi nerešeno odmah se izvode penali. Uplata po ekipi iznosila je 60 eura. Utakmice sude profesionalne sudije Raiffaisen super - lige Kosova, njih šest  i to po rotirajućem sistemu (mijenjaju se svake druge noći). Svake večeri turnir prati u prosjeku 500 do 600 gledalaca.
 
Za naš web-sajt govori Nehari Toska, nekada  veoma poznati i popularni fudbaler Lirije a sada u organizacionom odboru NVO “AKEA“.


 
“Ovo je već osma godina kako vrlo uspješno organizujemo Ramazanski turnir u malom fudbalu. Sredstva od prijavljivanja ekipa idu u humanitarni fond i dijele se siromašnim porodicama u regionu Prizrena. Ove godine se prijavilo 24 ekipa te smo vrlo zadovoljni interesovanjem građana Prizrena. Ima veoma kvalitetnih ekipa, sa puno dobrih pojedinaca ali se dešava ono interesantno kao i u svakom sportu da slabija ekipa koja ima više sportske sreće prođe dalje a mogu reći da je do sada dosta kvalitetnih ekipa   ispalo. Za prve tri ekipe obezbjedili smo skromne nagrade u vidu pehara i medalja jer naš moto je - važno je učestvovati, družiti se i biti humanitaran“, ističe Toska.
 
Za favorite za osvajanja prvog mjesta za sada se izdvajaju ekipa “Erber“ i “Durimi-trade“, koje su do sada pružile i pokazale najviše mada su iznenađenja uvijek moguća.
 
Nehari Toska kaže da iako se igra kasno naveče publika u velikom broju uživa u majstorijama igrača malog fudbala ali žali što se nije prijavila nijedna bošnjačka ekipa, ni iz Podgore, ni iz Župe ni iz Prizrena ali vjeruje da će ih dogodine biti jer je turnir humanitarnog karaktera.
 
“Što se samog turnira tiče izuzetno smo zadovoljni postignutim i što je najvažnije nikad za ovih osam godina nije bilo incidenata i nama je drago zbog toga. Želio bih svima građanima poželjeti sretan  Mubarek Ramazan i uskoro inšallah Mubarek ramazanski Bajram i da ga provedu u zdravlju, sreći i veselju sa svojim porodicama“ rekao je Nehari Toska ispred organizacionog odbora NVO “AKEA“.
 
Pored ovih sportskih aktivnosti NVO “AKEA“ organizuje još niz manifestacija poput prodaje knjiga o Islamu, nakon iftara u dvorištu Hamama gdje prodaju i kolače i poslastice iz domaće radinosti i sva sredstva idu u humanitarne svrhe kako bi se sakupilo što više novca za siromašne porodice iz prizrenskog regiona.
 
Dosadašnji rezultati i parovi narednih utakmica na turniru:
 
Ponedjeljak, 15. avgust
Meti - Hoqa Mahalla 4:3;
BMB - SH. plast 4:3;
Qehaja - T. sport 7:6;
 
Utorak, 16 avgust
Erber - Paradiso 6:3;
Pal Paluca – Gorenje  6:3;
Hyska - D. Plast 5:7;
 
Srijeda, 17. avgust
Qajtore Ziko - Andra 3:4;
Winer - Enis Dekor 3:3, regularno - penalima 6:5;
Durimi trade – Edoni  6:3;
 
Četvrtak 18 avgust:
Retija - Drim Box 2:3;
Kosova 99 - Perparim Thaqi 4:4, (penalima 1:2);
Një pik ujë - Izolla;
 
Sinoćnje utakmice su odigrane na visokom nivou i pred velikim brojem gledalaca. Prošlogodišnji šampion ekipa “Perparim Thaqi“ je bila srećnija i prošla dalje nakon izvođenja penala iako je tokom čitave utakmice gubila sa golom razlike.
 
Ipak najveći aplauz publike je dobila ekipa “Një pik ujë“ čiji su igrači suparničkoj ekipi prije početka susreta podijelili po primjerak Kur’ana.


 
Program do kraja turnira:
 
Ppetak, 19 avgust
22 h:  Meti - BMB;
23 h: Qehaja - Erber; - grupa A;
 
24 h: Pal Paluca - D. Plast;
01 h:  Andra - Winer; - grupa B;
 
Subota, 20 avgust
22 h: pobjednici grupe A;
23 h: pobjednici grupe B;
24 h: Durimi trade - Drim Box;
01 h: - Perparim Thaqi - pobjednik utakmice Nje pik uje - Izolla;
 
Nedjelja, 21 avgust:
Polufinale:
23 h: pobjednici susreta od 22 h i 23 h
24 h: pobjednici susreta od 24 h i 01 h;
Ponedjeljak, 22 avgust
23 h: poraženi polufinalnih susreta;
24 h: pobjednici polufinalnih susreta;
01 h: Dodjela nagrada i svečana ceremonija zatvaranja turnira.
 
Sve u svemu ovaj popularni turnir ulazi u samu završnicu gdje su ostale bolje i kvalitetnije ekipe koje će vjerujemo ovog sportskog vikenda privući veliki broj ljubitelja malog fudbala i kako kaže organizator turnira Nehari Toska - važno je učestvovati te biti humanitaran i pomoći siromašnim porodicama svojim prilozima, što je svakako za veliki respekt i poštovanje...
 
Vinetu Ganić