Jučerašnji dan je pored svih onih turističko-kulturno-sportskih manifestacija koji stari grad Prizren nudi svojim gostima i svojim građanima obilježilo takmičenje u stretball (uličnoj košarci), tri na tri, gdje se u predivnom ambijentu parka pored gradskog stadiona okupio veliki broj ljubitelja košarke sa Kosova i susjednih država.


Ovo je šesti šampionat republike Kosova na kome se prijavljuje veoma veliki broj onih koji vole ovaj sve popularniji sport.

Ove godine se startovalo u Prištini 1. jula. U Peći se igralo 2. jula, u Djakovici 3. jula, pa onda kratka pauza do 8. jula, do jučerašnjeg košarkaškog druženja u Prizrenu, danas (subota) igra se u Ferizaju, sutra u Gnjilanu, a 16. jula u Mitrovici gdje je takođe 17. jula zakazano veliko finale.

Ulična košarka se igra po sistemu tri na tri pod jednim košem gdje jednu ekipu sačinjavaju 3+1 igrač. Utakmica traje 12 minuta a igra se eliminacionim sistemom, gdje utakmice sude profesionalne sudije (dvojica). Kada jedna ekipa postigne koš lopta se daje drugoj ekipi van 6,25 metara da bi organizovala svoj napad. Pogodak  van 6,25 važi 2 poena, a onaj unutar tog prostora računa se kao jedan poen. Postoje i lične greške gdje se izvode i slobodna bacanja...

Sve u svemu pojasnili smo neka od pravila učestvovanja na ovakvim turnirima a više o samom takmičenju i o atmosferi kroz gradove gdje prolazi ovaj "karavan“ košarke reći će poznato tv-lice sa državne KTV televizije Agon Fehmiju koji je predsjednik "Streetball udruženja“ Kosova  i voditelj ovog zanimljivog takmičenja.



Kao prvo pozdrav vašim čitaocima i hvala vam na posjeti i druženju tokom današnjeg dana turnira gdje smo gosti ovog prelijepog grada i predivne košarkaške sredine. Nije lako organizovati ovakve turnire jer se  mora  paziti na svaku pojedinost gdje ovakvi turniri već prerastaju u tradiciju te smo ove godine organizovali ove godine 6-ti šampionat republike Kosovo u streetballu. To se svake godine organizuje u sedam gradova na Kosovu i onda ide super-finale gdje će ove godine domaćin biti Mitrovica jer je prošlogodišnji šampion bio iz ovog grada. Znači, pravilo je asocijacije ulične košarke Kosova koja je ujedno i članica Kosovske košarkaške federacije, da  svaka od ekipa koja pobjedi u ovom takmičenju pored nagrada od velikog broja sponzora dobije i domaćinstvo u narednom super-finalu. Ove godine nas, tačnije, 17 jula u narednu nedjelju očekuje to veliko super-dfinale gdje će uzeti učešće 7 finalista iz 7 gradova na Kosovu gdje su bili pobjednici na svojim turnirim  plus  osma ekipa koju će dati ona opština gdje se prijavio najveći broj ekipa za takmičenje. To je trenutno grad Priština (prijavilo se 18 ekipa), no do super-finala imamo obići još tri grada i možda će neki od tih gradova dati i osmog super-finalistu- ističe Fehmiju.

Da li u Prizrenu imamo košarkaških talenata?

Kako da ne. Prizren je pravi sportski grad gdje možete naći puno talenata i jedan od gradova gdje se košarka prvi put i igrala. Eto moji preci, rahmetli adzo Bashkim Fehmiju, pa moj otac Arsim Fehmiju, takođe Fatmir Fehmiju, sve su to poznata imena košarke na ovim prostorima, pa onda profesor dr Masar Nidza, Qamil Nidza i mnogi drugi, gdje nećemo sad pričati o historiji košarke na ovim prostorima jer bi nam to oduzelo puno vremena samo treba istaći da  ovaj grad ima već 70-tak godina svoje košarkaške tradicije. Ovdje je oduvjek bilo puno talenata gdje ste i sami vidjeli na ovom turniru da su nijanse odlučivale o pobjedi svake ekipe. Današnji pobjednici su, po meni, sasvim zasluženo ušli u super-finale jer su imali i pojačanje iz republike Albanije i to njihovi reprezentativku Fabijollu Fermeti koja je svojim atraktivnim dodavanjima i šutevima sa distance oduševila sve ljubitelje košarke u Prizrenu - ističe Fehmiju. Meni je osobno drago da je ona čak iz Albanije došla ovdje i dala svoj doprinos svojim kvalitetnim igrama ovom turniru.
Neka to bude i poruka i našim košarkašicama koje su trenutno u košarkaškom kampu u Ulcinju i koje se noćas vraćaju da se prijave na turnirima koji slijede ove nedjelje.

Šta mislite o budućnosti Kosovske košarke ako jednog dana bude primljena u okvire FIBA - Evropske košarkaške federacije. Hoće li imati uspjeha?

Vidite, treba biti realan. Treba puno raditi jer nije problem organizirati buduću A-reprezentaciju Kosova u košarci jer u inozemstvu imamo puno košarkaša sa Kosova koji profesionalno zaradjuju svoj "hljeb“ od kojih ću pomenuti neke npr. Dardana Berishu koji sada konkuriše i za košarkašku reprezentaciju Poljske, imamo Ylija Kaqanikua tu je i Gzim Morina koji je trenutno u Sloveniji, Kastratija koje je takođe u Olimpiji, u Ljubljani i mnoge druge, znači puno je Kosovskih košarkaša vani koji bi pomogli našim košarkašima ovdje da bi prezentirali našu košarku. Treba istaći da sad nije teško kvalifikovati se npr. za Evropsko prvenstvo jer od ove godine su u takmičenje uključene 24 ekipe koje imaju pravo učestvovanja preko kvalifikacija tako da je to dobra šansa i za nas u nekoj budućnosti. Međutim, već sam to istakao, treba  raditi sa mlađim generacijama tako da bismo  našu, Kosovsku košarku doveli na jedan nivo respekta makar u regionu Balkana - završio je izlaganje Agon Fehmiju predsjednik streetball udruženja Kosova i  ovog zanimljivog turnira u streetballu.
A izuzetno zanimljivo finale pred nekoliko desetina ljubitelja košarke iz svog ugla će prokomenarisati kapiten poražene ekipe "THYGLIFE" Bardhl Zërza iz Prizrena a koju još sačinjavanju igrači Butrim Shalja i Ardijan Sokoli.

Pozdrav vama, ja igram uličnu košarku od malena tako da sam veoma poznat svim ljubiteljima košarke na Kosovu jer svake godine - počevši od 2003, sa svojom ekipom učestvujem na ovakvim turnirima. Naša ekipa je tokom svih ovih godina učestvovanja na ovakvim turnirima bila tri puta pobjednik u našem gradu no kasnije u super-finalima nismo imali sportske sreće. Poslednji put smo učestvovali 2009 godine  a prošle godine nismo učestvovali. Nažalost vidjeli ste i pored ubjedljivog vođstva tokom cijele finalne utakmice izgubili smo u finišu padom koncentracije i nedostatkom sportske sreće no kako se ono kaže, važno je učestvovati – ističe  Zërza. Trebam istaći da smo mi bili prvaci Kosova 2003 u juniorskoj konkurenciji sa istim imenom ekipe tako da bar imamo jedan osvojeni trofej za sve ove godine učestvovanja.

Košarku sam zavolio od malena. Svi smo mi voljeli gledati na tv-u nenadmašnog Majkla Dzordana no nije mi se dalo da budem profi-igrač  mada sam imao dobre predispozicije za bavljenje košarkom, visok sam 2,03 i kažu da veoma ličim po svojim pokretima i zakucavanjima na poznatog Hrvatskog košarkaša Tonija Kukoča. No rekoh nisam igrao 5 na 5 profesionalno a streetball 3 na 3 mi svakako leži jer treba manje napora i manje kondicije za to. Ipak ja već imam 32-ije godine, možda bih i mogao igrati ali mislim da je kasno  za neku profesionalnu karijeru.
Vidite na ovim  turnirima dolazi puno talenata, igra se brzo, atraktivno i pametno jer se može desiti da izgubite utakmicu ako ste previše grubi, znači iz protivničkih slobodnih bacanja, ali svakako da prolaze ekipe koje u svojim redovima imaju bar po jednog aktivnog košarkaša. I u mojoj  ekipi imamo jednog košarkaša ,,Bashkimija“a to je pomenuti Butrim Buto  Shalja koji je sjajno igrao tokom turnira no i pored našeg poraza   pobjedničkoj ekipi želimo puno uspjeha i sreće u super - finalu 17 -og ovog mjeseca u Mitrovici - sportski je pozdravio pobjednike Zërza.

Pratiš aktuelna košarkaška zbivanja. Krajem ljeta  nas očekuje Evropsko prvenstvo za košarkaše septembra mjeseca (31. avgust-18. septembar) u lItvaniji.

Koji su tvoji favoriti a reci nam nešto i o ovogodišnjem pobjedniku NBA-lige Dallas Mavericksima?

Prvo o šampionu ovogodišnje NBA-lige u košarci gdje je ekipa Dalasa sasvim zasluženo osvojla šampionski prsten jer je  imala tri veoma raspoložena igrača koje je predvodio fenomenalni Nijemac Dirk Nowitzcki (dva puta igrao u finalu)  te njegovi iskusni saigrač - Jason Kidd (tri puta igrao finale)- znači timski rad je pobijedio. Što se tiče ekipe Majami Heatsa oni su više htjeli individualnom igrom pobjediti no svi znamo da je  košarka prije svega kolektivni sport.
Pomenuste ovogodišnje Evropsko prvenstvo u Litvaniji koje će mislim biti veoma interesantno jer su mnoge reprezentacije najavile svoje košarkaše koji igraju u NBA ligi a interesantno je da će se po prvi puta sastajati i ekipe iz bivše Jugoslavije – reprezentacije Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije gdje nedostaje samo Kosovo (smjeh) no možda ćemo naže košarkaše gledati već 2013 godine na narednom Evropskom prvenstvu - optimistički je završio izlaganje Bardll Zrza iz poražene ekipe u finalu ovog turnira.


Što se Bošnjaka  Prizrena tiče svake godine na ovom prestižnom turniru učestvuje i ekipa "Omega-3" naših kolega sa radija na bosanskom jeziku u opštini Prizren. Amil Kasi je kapiten te ekipe. Između ostalog ističe da se na ovom turniru  svake godine prijavi veliki broj ekipa sa puno talenata i iskusnih košarkaša tako da je uživanje igrati.

 

Prijatan ambijent, veliki broj gledalaca te korektno suđenje i to je to.  Mi smo redovni učesnici turnira, svake godine smo tu gdje redovno prolazimo prva dva kola ali  ovoga puta smo ispali  u prvom kolu no važno je učestvovati - ističe Kasi. Ja sam bio aktivni košarkaš lokalnog košarkaškog kluba ,,Bashkimi“u  juniorskoj konkurenciji no prije par godina sam povredio koljeno desne noge tako da više nisam aktivan u košarci već se povremeno rekreiram na ovakvim turnirima što mi dobro dođe da ne zapostavim ovaj dinamičan sport.

Sponzori ovog mega-turnira u streetballu u gradovima Kosova su , između ostalih i  Ministarstvo kulture i sporta republike Kosova te mnoge uspješne firme. Pobjedničku ekipu očekuju vrijedne nagrade a glavna nagrada je 10 dana odmora u nekoj od turističkih destinacija u republici Turskoj.
Više informacija o takmičenju na internet-adresi:
streetballKosova2011.

Vinetu Ganić