Na sportskom poligonu osnovne škole u Ljubiždi  juče je počeo tradicionalni memorijalni turnir u malom fudbalu “Ekrem Rexha - Drini“- Ljubižda 2011 u znak sjećanja na proslavljenog komandanta UÇK sa ovih prostora.

Dan ranije je obavljen žrijeb onih ekipa koji su se prijavili do tog datuma. Trenutno se prijavilo preko 20 ekipa, pretežno iz južnog dijela Kosova a očekuje se i prijavljivanje ekipa iz Pećkog i Prištinskog okruga. S obzirom na imena dosad prijavljenih ekipa smatra se da će ovogodišnji tradicionalni turnir u Ljubiždi biti najjači.

Jučerašnje svečano otvaranje proteklo je u prijateljskom odmjeravanju snaga prvoligaških ekipa “Lirije“ iz Prizrena i ekipe “Prishtine“ iz Prištine koji su svojim dolaskom pokazali da ovaj turnir postaje veoma značajan i popularan na ovim prostorima. Prije početka utakmice prisutni su minutom ćutanja odali poštu komandantu Driniju.

U odličnoj utakmici sa puno šansi i dobrih poteza uspješniji su bili gosti iz Prištine pobjedivši sa 5:4 te nakon utakmice bili burno pozdravljeni od svih ljubitelja sporta na tribina školskog poligona u Ljubiždi.

Treba istaći da se prije zvaničnog početka turnira prisutnima obratili, ispred organizacionog odbora predsjednik mjesne zajednice Ljubižda, Nehad Vehapi koji se zahvalio svima na povjerenju i pozdravio sve učesnike turnire kojima je poželjeo puno sreće u takmičenju.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik opštine Prizren Ruxhdi Rexha koji je takođe poželjeo sve najljepše svim učesnicima turnira sa željom da ovaj turnir protekne u sportskom nadmetanju i druženju.

Kapiten ekipe iz Prištine je bio poznata folk zvijezda Afrim Muqiqi koji je pozdravio sve ljubitelje fudbala na ovim prostorima i takođe poželjeo da turnir bude više od igre - Jedno sportsko druženje i sjećanje na oslobodilačku borbu UÇK.

Jedan od članova organizacionog odbora turnira, Refki Neziraj iz Ljubižde kaže da se do 20 juna prijavilo preko 20 ekipa iz ovog regiona ali će prijavljivanje na turniru trajati dok se ne završi prvo kolo takmičenja.
“Očekujemo još dosta prijava jer mnogi od njih nisu mogli zbog objektivnih razloga da se prijave a neki jednostavno nisu znali kad počinje turnir. Prvo kolo će se igrati do petaka 24 juna“, ističe Neziraj.

On je dodao i da je interesovanje za ovaj turnir veliko, da se svake godine pojavi po neki novi mladi talenat, da su nagrade veoma dobre. Pobjednik turnira će pored sportske odjeće i sportskih rekvizita dobiti kao glavnu nagradu 500 eura te da se tokom turnira očekuju brojni gosti iz svjeta politike, kulture, sporta i drugih oblasti javnog života.

"Treba istaći da je uplata po ekipi 100 eura" - završio je svoje izlaganje Neziraj.

U jučerašnjim prvim utakmicama na turniru postignuti su sljedeći rezultati:
Fatoni - Adesa 2-3;
Breu Petroll - Bukoshi 2-2;

Utakmice su prvog dana sudili Artan Hoxha i Arlind Krasniqi.

Program na turniru do petka 24. juna

Utorak, 22. juni
18 h Euro Metal-Mali - MAD
18 h 50 Fruti - Ise Seferi
19 h 40 Vagoni - Grejkoci

Srijeda, 23. juni
18 h Durimi Trade - Birra Tirana
18h 50 Drini-Gallaxi - Forca
19h 40 Mishtorja-Edin - Poslishti

Četvrtak, 23. juni
18 h Bonita-Terzi - Bukoshi;
18 h 50 Adesa - Motel “Paris“
19 h 40 Euro Metal-Mali - Erha

Petak, 24. juni
18 h Fruti - Venecija
18 h 50 (naknadno-?)
19 h 40 (naknadno-?)

Sve u svemu jučerašnji dan je protekao u sportskoj atmosferi, pred punim gledalištem na tribinama školskog poligona u Ljubiždi, a za dobar štimung i raspoloženje pobrinuli su se članovi orkestra Imeta Alije iz Ljubižde.

Propozicije turnira “Ekrem Rexha - Drini“ - Ljubižda 2011

1. Utakmice se igraju po grupama. U jednoj grupi će se naći po 5 ekipa. U prvom kolu takmičenja igraće svako sa svakim po bod sistemu. Tri prvoplasirane ekipe će ići dalje, a preostale dvije ispadaju iz takmičenja. Prvoplasirana, drugoplasirana i trećeplasirana ekipa se određuju na osnovu osvojenih bodova i gol razlikom. Takmičenje se nastavlja po kup-sistemu izvalačenjem parova (dirigovanim žrijebom);

2. Nosioci grupa se određuju žrijebom, gdje tu ne spadaju prošlogodišnji polufinalisti. Oni će u svojim grupama biti nosioci grupa. Grupe će se popunjavati žrijebom.

3. Sve utakmice se igraju 2x20 minuta, osim finala koje će se igrati 2x25 minuta;

4. Najmanji broj igrača jedne ekipe je 7, što znači da mogu nastupati još 3 igrača koji nisu na listi nijedne druge ekipe. Ukupno 10;

5. Utakmice sude profesionalne fudbalske sudije iz Fudbalske Federacije Kosova;

6. Ekipe nezadovoljne suđenjem mogu uručiti žalbu organizacionom odboru turnira u roku od jednog časa po završetku utakmice. Ekipa koja uruči žalbu u obavezi je uplatiti 10 eura organizacionom odboru. Organizacioni odbor je u obavezi donijeti odluku nakon 24 sati. Nema naknadne žalbe na donijetu odluku organizacionog odbora.

Ljubižda,  juni 2011.
Predsjednik organizacionog odbora turnira, Dashnor Vehapi

Pripremio: Vinetu Ganić