U Prizrenu je juče održan bokserski turnir za kadete, juniore i seniore Kosova. Domaćin ove sportske manifestacije je bokserski klub “Prizreni“uz pomoć Kosovske bokserske federacije, čiji su bokseri osvojili pregršt medalja a čije je rukovodstvo bilo vrlo srdačno i gostoprimljivo prema bokserskim klubovima sa čitavog Kosova.

Klubovi koji su bili gosti u sportskom centru "Sezair Suroi" u Prizrenu su BK "Kastrioti" Ferizaj, BK "Drita" - Gnjilane, BK "Prishtina", BK "Gollau" - Priština, BK "Gjakova 137", BK "Fush Kosova" i  BK "Peja".

Održano je 14 borbi pred oko 400 ljubitelja boksa. Turnir su vrhunski odsudili Latif Demolli, Rrustem Konjuhi, Agim Tahiraj iz Prištine te Kujtim Sejfullahu iz Prizrena. Turnir je pokazao da kosovski boks ima vrhunske i vrlo talentirane boksere poput Ylbera Salihija, Blenda Batallija, Visara Rexepija, Albana Qeriqija, Gazmenda Gashija i drugih.

Od par vrlo dobrih mečeva koji su razgalili sve prisutne ljubitelje boksa mi smo izabrali onaj u seniorskoj konkurenciji do 54 kilograma između domaćeg boksera Kreshnika Kokollarija i Xhevahira Bislimija iz Prištine koji su u svom meču pokazali sve ljepote ove plemenite vještine. Bilo je i direkata, aperkata i eskivaža tako da su gledaoci čitav meč propratili na nogama. Nakon tri fenomenalne runde pobjedio je, odlukom sudija, Kreshnik Kokollari iz Prizrena.

Za naš web-sajt govori jedan od glavnih sudija na turniru Rrustem Konjuhi iz Kosova Polja te mladi i perspektivni Bošnjak iz Manastirice, član BK “Prizreni“ Halit Kuljići.

Rustem Konjuhi, bokserski sudija:

“Ovo je turnir koji je okupio “krem“našeg boksa kako u juniorskoj, tako i u kadetskoj i seniorskoj konkurenciji. Propozicije takmičenja su takve da se širom Kosova organizuju ovakvi turniri i krajem godine sabiramo sve rezultate i onda dolazimo do najbolje ekipe i najboljih takmičara jer mi trenutno nemamo boksersku ligu već samo turnire. Oni najbolji i izabrani bokseri predstavljaju reprezentaciju Kosova u međunarodnim turnirima. Što se tiče našeg posla mi nismo kao fudbalske sudije koje ponekad utiču na rezultat jer mi sudimo realno, znači bolji bokser uvjek pobjeđuje.

Recite nam kakva je finansijska situacija u kosovskom boksu?

Finansijska situacija u kosovskom boksu, kao i u većini sportova, je vrlo teška. Teško je i organizirati ovakve turnire no pomažu nam Direktorijati sporta i kulture u opštinama širom Kosova, te razni sponzori i ljubitelji boksa. Prizren ima dosta talentiranih boksera od kojih mogu izdvojiti Armenda Xhoxhaja,  juniorskog reprezentativca Kosova koji je sad skoro u Poljskoj osvojio zlatnu medalju u svojoj kategoriji.

Vaše iskustvo u ovom sportu, što se suđenja tiče?

Boksom se bavim od 1983. godine kada sam položio sudijski ispit i zajedno sa kolegom Latifom Demollijem smo trenutno najstariji i najiskusniji u kosovskom boksu. Ovaj sport me oduvjek privlačio, naročito od kada je BK “Prishtina“ bila petostruki šampion u boksu u bivšoj Jugoslaviji i bokseri koji su bili legende kosovskog sporta Mehmed Bogujevci, Xhevdet Peci, Aziz Sallihu i mnogi drugi.

Vaše mišljenje o Luanu Krasniqiju, jednom od naših najjačih i najboljih boksera, trenutno?
Luan Krasniqi je i u amaterskom boksu bio najbolji, olimpijski vicešampion, potom je kao vrlo uspješan prešao u profesionalne vode i evo gdje je sada. No, godine čine svoje, on je ostavio veliki trag u boksu tako da će i on uskoro otići u zasluženu penziju.

Za kraj našeg razgovora Konjuhi je istakao da iako nema značajnih finansijskih sredstava u ovom sportu još dugo će suditi jer, kako ističe, ko jednom zavoli ovaj sport teško izlazi iz njega.

“Ovih mojih 25 godina u boksu moraju  respektovati“, naglasio je Konjuhi.

Halit Kulići, bokser BK “Prizreni“:

“Tri mjeseca vrijedno treniram i volim ovaj sport koji zahtjeva puno snage, izdržljivosti i znanja. Imamo dobrog trenera (Bashkima Kabashija) koji je pravi bokserski znalac i koji nas uči vještinama ovog sporta. Ovo je bio moj prvi zvanični meč u mojoj karijeri koji sam izgubio jer je bilo  treme i neiskustva  ali neću izgubiti volju već  će mi ovo dragocjeno iskustvo pomoći i  uliti mi još više snage i energije da budem  uspješniji u narednim mečevima. Treniramo pet puta nedjeljno vrlo žestoko i taktički jako, sa puno discipline, znači odmaramo samo vikendom, ali meni ništa nije teško jer volim ovaj sport.
Najbolji prijatelj mi je Semir Hashani, a što se tiče uzora u boksu za mene je najbolji bio i ostao Mike Tyson.

Prizren, hala sportova “Sezair Suroi“, gledalaca oko 400;

Predmečevi:
46 kg-Salihu (Prishtina)- Leskovica (Kastrioti-Ferizaj) 2:0;
60 kg-Berisha (Prizren)- Redzepi (Drita-Gnjilane) 0:2;
81 kg-Xhoxhaj (Prizren)- Kuljići (Prizren) 2:0;

Mečevi:
48 kg D.Gashi (Prizren)- Alija (Djakova 137) 0:2;
54 kg A.Gashi (Prizren)- Bajrami (Fushe Kosova) 1:1;
56 kg Kokollari (Prizren)- Bislimi (Prishtina) 2:0;
60 kg Koqinaj (Prizren)- Qiriqi (Fushe Kosova) 0:2;
64 kg Shala (Prizren)- Ahmeti (Trepqa 89-Mitrovica) 1:1;
64 kg Hasani (Fushe Kosova)- Demaku (Prishtina) 2:0;
69 kg Badalli (Prizren)- Ukaj (Prizren) 1:1;
69 kg Reka (Kastrioti)- Gashi (Prishtina) 0:2;
69 kg Ibrahimi (Gollaku-Prishtina)- Lulaj (Djakova 137) 2:0;
81 kg Hoxhaj (Prizren)- Shehu (Djakova 137) 1:1;
81 kg Muqolli (Besa-Peja)- Murseli (Kastrioti-Ferizaj) 1:1.

Pripremio: Vinetu Ganić