U dva preostala susreta 30. kola Raiffeisen fudbalske super-lige Kosova, juče, u dva derbija u Mitrovici Trepča - Priština 1:0 i u Prizrenu Lirija -Hysi 2:3.

U obje utakmice koje su odlučivale o tituli šampiona države, pred prepunim tribinama igrao se kvalitetan fudbal uz povremeni koncert  zvižduka sudijama koji nisu bili na visini zadatka.

Trepča-Priština 1:0 (1:0)

Golom centarfora Bardhula Kaqiua u 45. minutu iz jedanaesterca prošlogodišnji šampion Kosova u fudbalu, ekipa “Trepče“iz Mitrovice pobjedila je ekipu iz glavnog grada FK “Prištinu“ sa 1:0. Ovim porazom ekipa iz Prištine se vjerovatno oprostila od titule šampiona Kosova iako je do prije mjesec dana imala ubjedljivih osam bodova prednosti nad ekipom “Hysija“. U vrlo slaboj utakmici sa povremenim šutevima iz daljine napadača obeju ekipa i pred oko 2000 gledalaca domaća ekipa je bila bolja od gostujuće upravo za taj jedan gol. FK “Priština“ je imala samo dvije šanse preko svojih napadača Llumnice i Salijagića koji su oba puta u 21. i 70. minutu izašla pred domaćeg golmana Prtinca (nekadašnjeg  golmana  FK “Novi Pazar“), koji je u oba slučaja izašao kao pobjednik. On je, zajedno sa strijelcem Kaqiuom, bio i najbolji igrač utakmice.

Fudbaleri “Trepče“ su nakon odigrane utakmice i pobjede dobili premiju od po 500 eura. Interesantna je činjenica da su igrači domaće ekipe od rukovodstva dobili po 100 eura, a da je ostatak od po 400 eura doniralo rukovodstvo FK “Hysija“ tako da se neki maniri velikih evropskih fudbalskih velikana preselili i na terene Kosovske fudbalske lige. Podsjetimo se upravo završene španske Primere kada su igrači FK “Valensije“ bili plaćeni od rukovodstva “Real Sosijedada“ i pobjedili sa 2:0 domaći “Deportivo“ koji je poslije punih 19 godina ispao iz lige.

Fidaim Haxhiu, trener fk “Trepča“

“Hvala svima, prije svega našim vjernim navijačima “Torcide“koji su svojim navijanjem tokom čitave utakmice dali ogroman doprinos mojim igračima te ulili dodatnu snagu svima nama za pobjedu nad odličnom ekipom Prištine. Gostujućim igračima čestitam na fer i korektnoj igri bez grubosti i incidenata. Pobjedila je u ovom trenutku bolja ekipa“.

Ramiz Krasniqi,  trener FK “Priština“

“Dugujemo veliku zahvalnost rukovodstvu i igračima Trepče na gostoprimstvu i fer i korektnoj igri i sve čestitke aa zasluženu pobjedu. Šta reći za suđenje. Sudija Vula je bio “fantastičan“. Daće Bog da će nastaviti da sudi i u budućnosti“, sarkastično je završio misao Krasniqi.

Mitrovica, stadion “Adem Jashari“, gledalaca 2000.
Trepča - Priština 1:0, sudije-Vula, Caka, Latifi.
Žuti kartoni: Shabani, Prekazi, Hyseni, Rama-Fazliu, Mustafa.
Strijelac: Kaqiu 45(p)
Trepča: Prtinac 8, Shabani 7,5, Balija 7,5, Zhjeqi 7,5, Llapashtica 7,5, Prekazi 8, Emini 7,5, Hyseni 7,5, Kaqiu 8, (Rama), Osmani 7,5 (Fetahu), Shkupolli 7,5 (Ibrahimi).
Priština: Neziri 6, Ibrahimi 6, Kuka 6,5, Vokshi 6,5, Ahmeti 7, Kozhani 6,5 (Mazrekaj), Maliqi 6,5 (Mustafa), Llumnica 7, Salijagić 6,5, Zejnullahu 6,5 (Fazliu).

Lirija - Hysi 2:3 (1:1) 

U drugom derbiju na stadionu “Perparim Thaqi“ u Prizrenu domaćini takođe “grme“ na račun fudbalskih sudija, posebno na glavnog sudiju Muhedina Feratija iz Istoka. Naime, oba pogotka koji su postigli fudbaleri “Hysija“plod su, kako ističu zvaničnici iz Prizrena, grubih grešaka glavnog sudije jer  su postignuti poslije “nepostojećih“ prekršaja koji su gostujući napadači pravili u napadu, košarkaškim žargonom, bio je prekršaj u napadu.

U sasvim otvorenoj utakmici, na sve ili ništa, gosti su već u trećoj minuti došli u vođstvo golom Zabergje, a već u osmoj minuti izjednačio je domaći igrač Kryeziu rezantnim šutem sa ivice šesnaesterca. Ključni trenutak desio se u 51. minutu kada je domaći igrač Qakalli zbog grubog starta dobio i drugi žuti karton, odnosno crveni. Iako oslabljeni domaći igrači ponešeni frenetičnim navijanjem popularnih “Arpađika“ FK “Lirija“ je izjadnačila golom Fatiha Karahode na 2:2 u 69-toj minuti. No radost domaćih navijača je kratko trajala. Već poslije par minuta tačnije u 72. minutu najbolji igrač utakmice Mentor  Zhdrella postiže treći pogodak za goste i to je 3:2 za ekipu “Hysija“. Domaći golman Memaj bio “kratak“ na jednu ubačenu loptu u šesnaesterac kada je lopta nezgodno odskočila i prevarila ga, na veliku radost gostujućih igrača. Ovaj gol će, vjerovatno, odlučiti šampiona Kosova u ovoj takmičarskoj 2010/2011 godini. Sudiju Feratija su od domaćih navijača spasili pripadnici KPS-a.

Behajdin Djinalji, trener FK "Lirija"

“Danas nije pobjedila ekipa “Hysija“ već glavni sudija Muhedin Ferati koji je svojim „odličnim“suđenjem pokvario vrlo dobru utakmicu. Sa ovakvim sudijama  kosovski fudbal ne može ići napred, naprotiv.- Moji igrači su htjeli napustiti teren nakon trećeg gola gostiju, no bord direktora našeg kluba to nije dozvolio. Ovakva nazovimo “pobjeda“nije potrebna ni “Hysiju“ ni bilo kojoj ekipi na Kosovu“.

Fadilj Ademi-trener FK "Hysi"

“Došli smo u Prizren uzeti tri boda i uspjeli smo u tome, tako da smo “otvorili“ vrata za prvu titulu šampiona Kosova od kada postojimo. Smatram da smo zasluženo pobjedili jer su moji igrači imali loptu duže u nogama i više šansi za gol od domaće ekipe.

Prizren, stadion “Perparim Thaqi“, gledalaca 800.
Lirija-Hysi 2:3, sudije Ferati, Aliu, Ljatifi;
Žuti kartoni: Qarkadjia, Qakalli, Brando, Dylazeka, Karahoda i Ruxhi-Per Osmani.
Crveni karton (dva žuta): Qakalli,
Strijelci: Kryeziju (8) i F.Karahoda (69), E. Zabergja (3), K. Rexha (47), Zhdrella (72).

Lirija: Memaj 7, Qarkaxhia 7, Buqaj 7, Qakalli 7, Kryeziju 7,5, Brando 7,5, Mullallari 7,5, Dylazeka 7,5, Dobroshi 7 (Guci), Skeraj 7, Karahoda 8;

Hysi: Sadiku 7,5, Per. Osmani 7,5, Jashanica 7, Haliti 7, Sogojeva 7,5, Pet.Osmani 7, Sahiti 7 (Jetillahu), Hoxha 7,5 (Musolli), Zhdrella 9, Zabergja 8, Rexha 8.

Raiffeisen Super-liga 30. kolo (srijeda-četvrtak 25,26 maj):
Lirija-Hysi  2:3;
Trepča-Priština  1:0;
Ferizaj-Flamurtari  1:0;
KEK-Drenica 0:4;
Besa-Trepča 89 1:0;
Vlaznimi-Balkan 1:0.

Tabela:
1. Hysi 66;
2. Priština 62;
3. Lirija 44;
4. Besa 43;
5. Trepča 42;
6. KEK 40;
7. Trepča 89 40;
8. Drenica 38;
9. Balkan 35;
10. Vlaznimi 32;
11. Fljamurtari 30;
12. Ferizaj 29.

Naredno kolo je na programu već ovog vikenda 28 i 29 maja:

Parovi:
Trepča 89 - Vlaznimi, Balkan-Ferizaj, Flamurtari-KEK, Drenica-Trepča, Priština-Lirija, Hysi-Besa.

Pripremio: Vinetu Ganić