U nedjelju je završen je prvi “Astra Cup” u malom fudbalu povodom 10 godina postojanja radio “Astra“ iz Gornjeg Ljubinja. U prelijepom sportskom ambijentu poligona osnovne škole “Izvor“ u Gornjem Ljubinju okupilo se oko 500 ljubitelja sporta da isprate mečeve završnice turnira.

Program su otvorili u 16 časova pioniri ekipe “Internacional-3“ i osnovne škole “Meto Bajraktari“iz Rečana u revijalnom meču turnira. Pobjedili su pioniri ekipe “Internacional-3“sa 2:1. Nakon pauze od desetak minuta od 17 časova je počela utakmica za treće mjesto između ekipa iz sela Skorobišta i ekipe iz sela Pousko. U zanimljivom meču sa puno lijepih poteza pobijedila je ekipa iz sela Skorobišta rezultatom 5:3 i osvojila treće mjesto na turniru.

Od 18 časova počeo je finalni duel dvije ekipe koje su i prije početka turnira bile favoriti za osvajanje prelaznog pehara “ASTRA Cup 2011”. Igrači ekipe “Palma“ iz Gornjeg Ljubinja do završnice turnira postigla je preko 20 golova te su po tom pitanju najefikasnija ekipa turnira. Sa druge strane ekipa “Dubai“ iz Rečana primila je vrlo malo golova i njihova odbrana je do finala primila samo 3 gola. Igrači obje ekipe su izašle na teren sa transparentom na kojem je pisalo - 10 godina sa vama “ASTRA – radio”, te bili burno pozdravljeni od strane objektivnih i vrlo burnih navijača na tribinama koji su svaki dobar potez na utakmici pozdravljali aplauzima. Utakmica je počela ispitivanjem snaga tako da se igralo oprezno i više se čuvao svoj gol nego što se ugrožavao gostujući. U desetom minutu utakmice najbolji igrač turnira Edvin Osmani, brzi i neuhvatljivi dribler ekipe iz Gornjeg Ljubinja postigao je prvi pogodak za svoju ekipu i obradovao navijače ekipe “Palma“. Nakon par minuta gol,ovoga puta u mreži mladog i perspektivnog golmana ekipe “Palma“ Nedima Kaplanija. Bilo je 1:1. Pred kraj prvog dijela utakmice još jedan gol za ekipu “Palma“ koja vodi u prvom poluvremenu sa 2:1. I kada se činilo da utakmica ulazi u interesantnu i zanimljivu završnicu brza krila ekipe “Palma“ Edvin Osmani i Elvir Šaipi postižu još dva pogotka i tada je već visokih 4:1 za ekipu iz Gornjeg Ljubinja. Do kraja utakmice igrači ekipe iz Rečana je pokušavala postići još neki gol, no u tome nisu uspjeli. Ostalo je 4:1 za ekipu “Palma“ koja sasvim zasluženo osvaja veliki prelazni pehar za pobjednika prvog turnira u malom fudbalu “ASTRA Cup 2011”.

Organizator turnira i direktor “ASTRA“ radija, Raif Ademi pripremio je nagrade za sve učesnike završnice turnira. Ekipa iz sela Pousko je osvojila četvrto mjesto na turniru te dobila kao nagradu sportsku opremu. Ekipe iz sela Skorobište i Rečana kao, trećeplasirani i drugoplasirani bili su, takođe, nagrađeni sa sportskom opremom. Pobjednik turnira, ekipa ”Palma“ iz Gornjeg Ljubinja bila je nagrađena sa sportskom opremom te sa dva pehara. Manji pehar ostaje u trajnom vlasništvu ekipe a veliki je prelazni tako da će se naredne godine u ovo isto vrijeme ekipe koje budu učestvovale boriti se za njega.

Treba istaći da su ovu kulturno-sportsku manifestaciju uveličali javni i kulturni radnici opštine Prizren, te politički predstavnici Bošnjaka, zastupnici u Parlamentu Kosova Hamza Balje, Duda Balje i Rasim Demiri, Ćerim Bajrami - član konstutativnog vijeća Kosova, Raim Ademović (NDS), Ćemailj Kurtiši (DSB), predstavnici NVO-sektor, medijske kuće RTK - program na bosanskom jeziku, TV Prizreni, radio “Omega-3“, web portal info-ks.net  i mnogi drugi.

Odlično organizovan turnir, puno navijača, puno sportskog druženja i što je najvažnije, bez ikakvih incidenata tako da će vjerujemo u sljedećim godinama ovaj turnir biti, pored čuvenog ljetnjeg turnira u Rečanu, biti zaštitni znak Gornjeg Ljubinja i Župe.

Nakon turnira prisutni gosti  su nastavili druženje na koktelu u obližnjem restoranu.

Igrano na poligonu osnovne škole “Izvor“ Gornje Ljubinje, gledalaca oko 500, sudije Nesim Kalajdžini i Faruk Kurtiši.

Cafe-bar “Dubai“ Rečane:  Elmedin Miftari, Adis Sagdati, Edin Sagdati, Sanel Kurešepi, Zijad Kurešepi, Samir Kurešepi, Azar Huduti, Adis Bahtijarević, Dermin Bojadži (Trener: Admir Rustemović);

“Palma“ - Gornje Ljubinje: Nedim Kaplani, Armin Šaipi, Mirsad Kasi, Amel Šaipi, Edvin Osmani, Elvir Šaipi, Jasmin Osmani, Esmin Šaipi, Rahmet Šaipi (Trener: Mehmet Kaplani).

Za dobar štimung i dobro raspoloženje pobrinule su se estradni umjetnici iz Ljubižde, Imet Alija sa sinovima.

Pripremio: Vinetu Ganić