Šokantne kupovine klubova i promjene vlasnika, ekspresna otpuštanja trenera i iznenađujući transferi... po svim tim događajima vidi se da je Premiership 2010./11. ostao zanimljiviji van terena nego na njemu.

Međutim, najviše se priča o sramotno lošim kupovinama koje su zapanjile gledaoce i navijače najbogatije lige svijeta, piše Goal.com u velikom izboru kome su studiozno prionuli.

Najgorih 10 transfera 2010./11. izabrali su na osnovu sljedećih pokazatelja:
Ukupni igračev doprinos novom klubu
Kako se igrač uklopio u novu ekipu i obrnuto
Koliko je plaćeno za njega

Prije neslavne desetorke, izlistali su ova imena: Laurent Koscielny, Robert Pires, Jean Makoun, Pablo Barrera, Eidur Gudjohnsen, Winston Reid, Mauro Boselli, Jelle van Damme, James Milner, Milan Jovanović i Marcos Angleri. "Oni su bili loši, ali ipak malo bolji od šarlatana koji slijede":

10. Marouane Chamakh (iz Bordeauxa u Arsenal, bez odštete)
38 nastupa, 11 golova, 4 asistencije

Očekivalo se da će visoki "totem" biti rješenje za napadačke probleme Topnika. Počeo je dobro, ali hronični nedostatak srčanosti doprinio je još jednom farsičnom neuspjehu Arsenala.

9. Mario Balotelli (Inter - Manchester City, 23 miliona funti)
24 nastupa, 10 golova, 1 asistencija

Ostaje tajna zbog čega je Roberto Mancini insistirao na kupovini čovjeka sa toliko ličnih demona, koji je hodajuća smijurija na terenu i van njega, a na oba područja pokazuje nevjerovatnu nezrelost. Milan ga želi, ali ludi su ako plate i pola iznosa od onog koji je City istresao prošlog ljeta.

8. Stephen Ireland (Manchester City - Aston Villa, zamjena za Jamesa Milnera)
11 nastupa, 0 golova, 0 asistencija

Činio se kao potez prelaznog roka, ali je ostao izgubljen nakon O'Neillovog šokantnog odlaska i Houllierovog katastrofalnog efekta na klupi. Kao i kod Balotellija, njegov talent se može mjeriti jedino arogancijom i glupošću.

7. Joe Cole (Chelsea - Liverpool, bez odštete)
27 nastupa, 2 gola, 1 asistencija

Kapiten Steven Gerrard je povodom njegovog dolaska rekao da ih je pojačao as u rangu Lea Messija. Jedino po visini. Zastrašujuće zvuči podatak da je igrač koji sljedeće sezone neće moći ni primirisati klupi, plaćen 90 hiljada funti sedmično.

6. Sebastien Squillaci (Lyon - Arsenal, 5 miliona funti)
31 utakmica, 2 gola, 0 asistencija

Čvrsti centralni odbrambeni igrač je ono što su Topnici tražili godinama, a Arsene Wenger pogrešno mislio da je pronašao u 30-godišnjaku, koji iz utakmice u utakmicu igra sve lošije.

5. Paul Konchesky (Fulham - Liverpool, 3,5 miliona funti)
19 utakmica, 0 golova, 0 asistencija

Monumentalno loša prinova po svim kriterijima. Dragocjen novac potrošen je na lijevog beka koji trenutno ništa posebno ne pokazuje na posudbi u Nottingham Forestu.

4. Christian Poulsen (Juventus - Liverpool, 4.5 miliona funti)
21 utakmica, 0 golova, 0 asistencija

Opet su vrijedna sredstva iskrcana za igrača kojeg sa 31 godinom niko nije htio, a on se pokazao toliko loš, da je ispred njega i Jay Spearing.

3. Fernando Torres (Liverpool - Chelsea, 50 miliona funti)
12 utakmica, 0 golova, 0 asistencija

Dovoljno je pogledati brojke uz ovo ime da se shvati zašto je ovako visoko na listi. Pokazao se nevjerovatno  lošim otkad je došao u Chelsea u januaru. Potpuno je poremetio ekipu. Njegov novi klub će trebati vještog motivatora i hrpu novca za pomagače, kako bi u depresiju zakopanog napadača vratili na staze stare slave.

2. Edin Džeko (Wolfsburg - Manchester City, 27 miliona funti)
16 utakmica, 4 gola, 2 asistencije

Mnogi veliki evropski klubovi željeli su ga dovesti tokom prošle godine, a sada se njegov dolazak u City čini kao bijeg iz Njemačke i prihvaćanje vlastitih ograničenja. Još nije postigao gol u Premiershipu, ni izborio mjesto u prvom sastavu. Najveći dužnik od svih januarskih pojačanja.

1. Bebe  (Vitoria Guimaraes - Manchester United, 7 miliona funti)
7 nastupa, 2 gola, 1 asistencija

Prošlog ljeta je od nikoga postao neko, kada je Manchester United senzacionalno oglasio dovođenje nekadašnjeg beskućnika. United bi danas želio da je Bebe ostao bezimeni napadač koji hljeb zarađuje u portugalskoj provinciji. Pokazao se katastrofalnim u onih nekoliko nastupa, čak i protiv amatera Crawley Towna, piše Index.

Svi koji su uključeni u ovaj bezumni transfer; od Sir Alexa Fergusona (koji je za njega dao bogatstvo bez da ga je vidio kako igra) pa do onih koji nisu provjerili za koga novac ide, trebali bi se siditi.