U sjajnoj atmosferi stadiona Bilinog polja bh. reprezentacija upisala je pobjedu nad Rumunijom rezultatom 2:1.

Izabranici Safeta Sušića krenuli su ofanzivno. U 10. minuti Misimović je isprobao svoj šut, ali je golman Rumuna, Costel Pantilimon, dobro intervenisao. Samo minut kasnije Mujdža je ubacio oštru loptu u šesnaesterac gostiju, ali je Džeko prabacio gol.

Dobar slobodnjak u 17. minuti izveo je Zvjezdan Misimović. Međutim, lopta odlazi uz lijevu stativu gola Rumuna.

Pet minuta nakon toga Džeko pokušava iznenaditi Pantilimona, no i ovaj put čuvar mreže Timisoare sjajno interveniše i izbacuje loptu u polje.

Gosti su došli u vodstvo u 29. minuti. Lopta je u kaznenom prostoru stigla do Maricae koji iz voleja pogađa za 0-1. Stiče se dojam da je lopta na putu do gola zakačila jednog bh. reprezentativca.

Napadi “zmajeva” su nakon pogotka bili stihijski. Pred kraj prvog dijela, izdvajamo pokušaj Misimovića u 43.minuti, ali je ponovo izvanredno intervenisao gostujući golman. Izabranici Răzvana Lucescog otišli su na odmor s golom prednosti.

U nastavku su izabranici Safeta Sušića krenuli još ofanzivnije. U 50. minuti bilježimo sporni momenat. Džeko je šutirao premo gola, a lopta je u ruku pogodila Gojana. No, španski sudija nije pokazao na bijelu tačku.

Poravnanje je stiglo u 63. minuti. Na lijevoj strani Lulić (koji je po mnogima bio najbolji pojedinac meča) izborio je Slobodan udarac. Misimović je odlično centrirao, a Ibišević glavom poentirao za 1-1.

Četiri minute kasnije Lulić je sa nekih desetak metara dobro pucao, ali je lopta okrznula stativu. “Zmajevi” nastavljaju napadati.

Ponovo je Lulić pripremio odličnu priliku za Misimovića koji u 81.minuti prebacuje gol.

Ofanziva se nastavila. Pjanić je fantastično šutirao, a Pantilimon izbio loptu u korner iz kojeg je postignut gol. Ubacio je veznjak Lyona, a Džeko je glavom pogodio za 2-1 na oduševljenje bh. navijača na Bilinom polju.

Rezultat se do kraja nije mijenjao. Ova pobjeda otvara bh. reprezentaciji put ka Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj.

Osim ove odigrane su utakmice i u drugim kvalifikacionim grupama.Jedno od najvećih iznenađenja dosadašnjih kvalifikacija za EP 2012. godine priredila je Gruzija koja je minimalnim rezultatom pobjedila Hrvatsku.Meč  presudio je Levan Kobiashvili u poslednjem minutu kada je posle dodavanja Marcvaladzea savladao Runjea.

Reprezentacija Engleske izjednačila se sa Crnom Gorom na vrhu grupe G kvalifikacija za EURO 2012. pobjedom u Velsu od 2:0.Ekipa Fabia Cbapela je lokalni ostrvski derbi na stadionu “Millenium” dobila golovima Franka Lamparda iz penala i Darena Benta u prvih 15 minuta meča.