Mlada i perspektivna ekipa KK “Bashkimija“, sastavljena pretežno od košarkaša iz opštine Prizren, nakon zimske pauze u četvrtak je odigrala vrlo dinamičan i uzbudljiv meč protiv KK “Trepče“ iz Mitrovice u Sportskom centru “Sezai Surroi“ u Prizrenu, pred oko 600 gledalaca i izgubili sa 98:110.

Najbolji u domaćoj ekipi bio je jedini stranac u ekipi, tamnoputi Samuel Ligins sa 30 postignutih poena, kod gostiju tri košarkaša sa dvocifrenim brojem koševa, Haxhiu 20, Azemi 20 i Hajrizi 21.

Bashkimi: Morina, Qollaku 5, Thaqi, S. Shala, Ligins 30, B. SHala 2, Xhemajli 2, Susuri, Biraj 19, Stajku, Gashi 20, Bunjaku 18. Trener: Dervish Agaj.

Trepča: Tahiri, Selmani 8, Haxhiu 20, Prekazi, Nuli, Mustafa 12, Hajra, Asllani, Azemi 20, Hajrizi 21, Shabani. Trener: Panče Milevski.

Dervish Agaj, trener KK “Bashkimi“
Dobili smo sjajno pojačanje u Liginsu, trebaju nam još par visokih igrača da bi izborili opstanak, ali ne sumnjam u to. Hvala našim vjernim navijačima koji nas svuda prate i navijaju do poslednjeg sudijskog zvižduka. Bili smo blizu iznenađenja no sportska sreća nam je okrenula leđa. Reći ću onu staru izreku-nada umire poslednja.

Panče Milevski, trener KK “Trepča“
Naš cilj je svakako ulazak u plej-of i čvrsto držimo tu četvrtu poziciju. Večeras su domaćini odigrali izvanredno, uz veliku podršku publike, no zahvaljujući našem iskustvu uspjeli smo pobjediti veoma borbenu domaću ekipu. Nisam zadoljan pristupu igri moje ekipe, mogu biti zadovoljan samo rezultatom.

Rezultati i tabela nakon 17.kola:

Bashkimi-Trepča 98:110
Bambi-Koledz Euro-sport 82:73
Sigal Prishtina-Kosova 119:63
Peja-Mitrovica (odloženo),

Tabela:

1.Prishtina 33,
2.Bambi 32,
3.Peja 28,
4.Trepča 26,
5.K.Euro-sport 23,
6.Bashkimi 22,
7.Kosova 21,
8.Mitrovica 16.

U sledećem kolu, subota-nedjelja 5 i 6. marta sastaće se:

Mitrovica - Kosova,
Koledge Euro-sport - Sigal Prishtina,
Trepča - Bambi,
Peja - Bashkimi

EURO LIGA: “Fener“ ispao

Nakon preksinoćnjeg poslednjeg 6. kola TOP-16 faze takmičenja, odnosno drugog kruga takmičenja košarkaške Euro lige poznate su sve ekipe koje ulaze u četvrtfinale tog takmičenja (TOP-8). Najveće iznenađenje je ispadanje “Fenerbahčea“ jer su u prvoj fazi takmičenja, u prvih pet utakmica imali pet pobjeda i bili pravi hit Euro-lige. Sinoć u derbiju grupe H košarkaši “Fenerbahčea“ su u Valensiji izgubili od domaće ekipe rezultatom 82:68.

Utakmicu je posmatralo preko 12.000 vatrenih španskih navijača, a u domaćoj ekipi najbolji su bili Nando de Collo i Robertas Javtokas sa po 15. postignutih poena, a kod gostiju se istakao jedino BiH reprezentativac koji je ovih dana dobio i turski pasoš i nastupaće u reprezentativnom dresu republike Turske, Emir Preldžić sa 20. postignutih koševa. Ekipe su sa klupe vodili dva iskusna stratega sa balkanskih prostora, ekipu KK “Valensije“ iskusni trener, Srbin Svetislav Pešić, a ekipu KK “Fenerbahče“ Hrvat Neven Spahija. U istoj grupi sinoć Olimpiakos je pobjedio Žalgiris sa 78:64.

Ostali rezultati:

Grupa E:
litvos Ritas-Kaha Laboral 68:77.
Unikaha:Panatinaikos 61:77;

Grupa F:
Barselona-Union Olimpija 76:58,
Lotomatika-Makabi 82:69;

Grupa G:
Real(Madrid)-Sijena Montepaski 77:95,
Efes Pilsen-Partizan  65:67.

Parovi četvrtfinala:
Kaha laboral-Makabi;
Barselona-Panatinaikos-derbi ove faze takmičenja;
Real(Madrid)-Valensija;
Montepaski Sijena-Olimpijakos.

Četvrtfinalne utakmice Euro-lige igraće se od 22.marta do 6.aprila, a igra se do tri pobjede jedne od ekipa. Čuveni fajnal-for četiri najuspješnije evropske ekipe u košarci ove godine održaće se u Barseloni od 6.-tog do 8.-og maja.

pripremio: Vinetu Ganić