Službeni prekid karijere trebao bi objaviti u ponedjeljak popodne na konferenciji za medije u prostorijama svog posljednjeg kluba Corinthiansa.


Nekadašnji najbolji fudbaler na svijetu, brazilski napadač Ronaldo otkrio je brazilskom dnevnom listu Estado kako se više neće profesionalno baviti fudbalom. 'Glava bi htjela, ali tijelo više ne može. Posljednjih dana sam plakao kao malo dijete', kaže legendarni igrač koji se u Brazilu vidno udebljao i tako sam sebi prije vremena zaključio karijeru.



Tridesetčetverogodišnji Ronaldo je još ranije najavio kako bi mu ovo mogla biti posljednja profesionalna sezona, a čini se da je nedavni napad navijača nakon ispadanja Corinthiansa iz Copa Libertadores samo ubrzao njegovu odluku:



"Ne mogu više. Želio sam igrati do isteka svog ugovora, ali ne mogu. Tokom utakmice isplaniram neki potez, ali ga potom ne mogu i ostvariti. Glava bi htjela, ali tijelo više ne može. Vrijeme je za prekid, ali bilo je jako lijepo dok je trajalo. Posljednjih dana sam plakao kao malo dijete", priznao je Ronaldo.

Tokom svoje briljantne karijere Ronaldo je s Brazilom osvojio dva naslova svjetskog prvaka (1994, 2002) te je tri puta proglašavan najboljim igračem na svijetu (1996, 1997, 2002).

S ukupno 15 postignutih pogodaka najbolji je strijelac u historiji svjetskih prvenstava, a 2002. godine je na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji zabio osam golova (dva u finalu) te osvojio Zlatnu kopačku.



Za brazilsku reprezentaciju odigrao je 97 utakmica i postigao 62 pogotka.



Profesionalnu je karijeru započeo 1993. godine u Cruzeiru, samo godinu dana poslije stigao je u Europu gdje mu je prvi klub bio PSV iz Eindhovena u kojem je igrao dvije godine. Uslijedila je jedna sezona u Barceloni, pa pet godina u Interu iz Milana, pet u Realu iz Madrida, te jedna sezona u Milanu, da bi posljednje dvije godine proveo u Corinthiansu.

Tokom karijere Ronaldo je imao i velikih problema s ozljedama, pogotovo s koljenima.