Disciplinska komisija UEFA-e danas je kaznila Srbiju 120.000 eura kazne, dvije utakmice bez publike, a susret je registrovan sa 3:0 za Italiju zbog nereda na utakmici Italija - Srbija u Genovi, u okviru kvalifikacija za EURO 2012.

Odluka je donesena nakon što je Disciplinska komisija UEFA-e saslušala članove delegacija Fudbalskog saveza Srbije i Fudbalske federacije Italije, koji su nekoliko sati iznosili argumente u svoju korist.

Prethodno je Fudbalski savez Srbije UEFA-i predao svu prikupljenu dokumentaciju, koja se nalazi na preko 200 stranica pisanih izvještaja, opisa, izjava pojedinaca i dokumentovanog sadržaja.

Izvještaj je sadržavao stavove neutralnih stručnjaka iz Srbije i inostranstva, fotografije i videomaterijal.

Podsjećamo da su navijači Srbije, tačnije navijači Crvene zvezde, prije utakmice u Genovi ušli u autobus sa reprezentativcima sa namjerom da napadnu golmana reprezentacije i Partizana Vladimira Stojkovića.

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde prošao je sa lakšim povredama, a veće incidente smirili su pojedini reprezentativci Srbije.

I na stadionu su navijači Srbije nastavili sa pravljenjem incidenata, pa je utakmica bila odgođena za pola sata. Nakon što je sudija dao znak za početak utakmice, sa trbine sa gostujućim navijačima ponovo su poletjele baklje, pa je arbitar svirao kraj nakon sedam minuta.

Sukobi srbijanskih navijača i policije nastavio se i na parkingu ispred stadiona. Nekoliko osoba je povrijeđeno sa obje strane, a uhapšeno je više desetina navijača.

Osam navijača, među njima i Ivan Bogdan, osumnjičen za organizovanje nereda, još uvijek se nalaze u zatvoru u čekaju preseudu italijanskog suda.