POSEBNO INSPIRISANI

Globalni kolaps IT mreža koji se desio jutros nije mogao proći bez šala i memeova na društvenim mrežama, a posebno je na meti bila kompanija Microsoft.

Korisnici drugih operativnih sistema iskoristili su priliku da se našale s onima koji koriste Microsoft, a koji su bili spriječeni da obavljaju svoje poslove, ali i uopće koriste uređaje s tim sistemom.

Od poređenja s epizodom Mr. Beana pa do scene iz indijske serije, na društvenim mrežama su bili posebno inspirisani.

Uslijedilo je još "hvalisanja" korisnika Maca i Linuxa, a memeova je bilo napretek.

Iz Microsofta su se oglasili nakon kolapsa te su saopćili kako je došlo do problema u radu nekoliko servisa koji su zasnovani na tzv. "Cloudu" zbog čega su prijavljene brojne tehničke poteškoće.

Predmet memeova su bili i IT stručnjaci koji su bili "zvijezde dana", nakon kolapsa cijelog sistema.

Bilo je i onih koji su žalili što ne koriste Windows i Microsoft jer su morali obavljati posao dok drugi čekaju rješenje i popravak kvara.

Podsjetimo, globalni tehnološki prekid uzrokovan neispravnim ažuriranjem softvera u petak je prizemljio letove, izbacio banke i medijske kuće van mreže i poremetio bolnice, mala preduzeća i druge usluge, naglašavajući krhkost digitaliziranog svijeta koji ovisi o samo nekolicini provajdera.

Problem sa ažuriranjem koje je izdala firma za cyber sigurnost CrowdStrike i koji je utjecao na računare koji koriste Microsoft Windows nije bio hakerski incident ili cyber napad, naveli su iz CrowdStrikea, koji se izvinio i rekao da je ispravka na putu.