OBJASNILI STRUČNJACI

Stručnjaci su otkrili koji dio našeg lica najprije počne stariti te s kojim problemima se možete susresti kada se ovo dogodi.

Riječ je o kapcima. Dermatologinja Geeta Yadav navela je da je tanka koža njihova glavna karakteristika. U poređenju s kožom na drugim dijelovima lica, kapci imaju vrlo tanak epidermis (sloj koji djeluje kao barijera) i najtanji dermis (sloj odgovoran za strukturu i elastičnost kože), prenosi huffpost.com.

"Na ovom području ima tako malo tkiva da mast skoro i ne postoji", navela je i dodala da ovo dovodi do osjetljivosti.

Dermatolog David Li kazao je da su kapci uobičajeno područje na kojem stručnjaci, između ostalog, dijagnosticiraju alergijski kontaktni dermatitis.

"Naprimjer, možete koristiti parfem koji djeluje uredu, ali ako ste alergični na neki njegov sastojak i ako on dođe u kontakt s kapcima, vrlo lako možete dobiti osip", dodao je.

Određeni preparati za njegu kože poput retinola i pilinga mogu dovesti do suhoće. Li je rekao da postoje tri glavna razloga za starenje kapaka: prekomjerna upotreba mišića ili učestali zahvati, oštećenje kolagena i genetika.

"Treptanje ne povećava rizik od dobijanja bora na kapcima, ali prekomjerno škiljenje ili kontrakcije mišića oko očiju definitivno mogu stvoriti linije koje dovode do bora", između ostalog je naveo.

Upozorio je i na to da konzumiranje cigareta i pretjerano izlaganje suncu mogu dovesti do opuštanja kapaka.