LJEKOVITA SVOJSTVA

Čaj od koprive jedan je od onih napitaka koji nudi brojne zdravstvene benefite. Pije se vijekovima, a vjeruje se da potiče iz Kine. Priprema se namakanjem lišća biljke u vrućoj vodi, a što se duže kuha, imat će intenzivniji okus.

Možete ga napraviti od svježeg ili osušenog lišća, a zanimljivo je da ga možete koristiti i kao prilog, u supama ili varivima. Osim što je nutritivno bogata, gdje 100 grama sadrži otprilike 3 grama proteina i 6,1 gram vlakana, bogata je vitaminom K, kalijem, kalcijem, magnezijem i drugim.

Čaj od koprive ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći kod upalnih poremećaja i smanjuju simptome kod stanja kao što su ekcem, artritis i psorijaza. Sadrži i visok nivo antoksidanasa, koji pomažu u zaštiti naših stanica od oštećenja i može smanjiti rizik od određenih bolesti, kao što su bolesti srca i neki oblici raka.

Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale koji pomažu u održavanju jakih i zdravih kostiju, uključujući kalcij, magnezij, fosfor, cink i vitamin K. Također, sadrže visoku razinu bora koji pomaže u održavanju zdravog nivoa kalcija u tijelu i može pomoći u prevenciji osteoporoze.

Pored toga, kopriva je prirodni antihistaminik, a ima i protuupalna i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u liječenju kožnih stanja poput akni, koprivnjače i ekcema. Utvrđeno je i da protuupalna, antitumorska i antivirusna svojstva koprive pomažu u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate.

Studija Univerziteta Plymouth otkrila je da kopriva može smanjiti bol i onesposobljenost kod osoba s osteoartritisom. Utvrđeno je da kopriva poboljšava nivo šećera u krvi povećanjem inzulina u tijelu. Neka istraživanja su pokazala da redovito pijenje čaja od koprive može pomoći u smanjenju krvnog tlaka .

Ipak, čaj od koprive možda nije prikladan za one koji uzimaju lijekove za visoki krvni pritisak ili dijabetes, za osobe s bolestima bubrega ili bilo kojim poremećajem zgrušavanja krvi. Prije upotrebe čaja od koprive uvijek se posavjetujte sa svojim ljekarom opće prakse kako biste provjerili je li to sigurno za vas.