POVEZANO JE SA SVIME

Znate da trebate jesti zdravo, vježbati i odmarati se u odgovarajućoj količini kada je u pitanju briga o svom tijelu. Međutim, jeste li ikada razmišljali o tome kako vaš način života može utjecati na zdravlje crijeva?

Jednostavno je: mikrobiom vaših crijeva ima veze s drugim aspektima vašeg zdravlja. Povezano je sa svime, od funkcije probave do mentalnog zdravlja, vaše kože i još mnogo toga. U nekim slučajevima, istraživači pokušavaju utvrditi je li nezdrav mikrobiom crijeva jedan od uzroka simptoma ili zdravstvenog stanja ili reakcija na jedan od njih. Jedno je sigurno: zdrava crijeva često znače i zdravije tijelo, navodi CNET.

Mikrobiom se odnosi na trilione mikroorganizama (koji se nazivaju i mikrobi) koji žive u vašem tijelu, kao što su bakterije, virusi i gljivice. Mikrobiom crijeva, konkretno, upućuje na mikrobe u vašim crijevima - posebno na debelo crijevo. Ovo vam pomaže da metabolizirate hranu koju ne možete probaviti, jačate imunološku funkciju i kontrolirate upalu.

Kako saznajemo više o crijevnom mikrobiomu, postoji nekoliko osnovnih savjeta koje možete koristiti kako biste ga održali što zdravijim. Ako ste naduti ili imate puno gasova, možda imate poremećenu kompoziciju i funkciju crijevnog mikrobioma.

Ostali znakovi nezdravih crijeva mogu uključivati povraćanje ili želučane tegobe, umor, probleme sa spavanjem, netoleranciju na hranu i druge simptome. Iritacija ili problemi kože mogu biti jedan posebno vidljiv znak, jer neka istraživanja povezuju probleme kože kao što su akne i psorijaza sa crijevima.

Istraživači također istražuju kako to utječe na reproduktivno zdravlje i nivoe hormona.

Promjene u vašoj ishrani ili rutini koje mogu poboljšati crijeva i vaše cjelokupno zdravlje su dobar prvi korak.

Također je važno znati da ne postoji tačan standard za savršeno zdrav mikrobiom crijeva budući da je svačiji sastav toliko različit. Imajući to na umu, ove četiri stvari možete učiniti kako biste ga održali zdravim:

Jedite hranu pogodnu za crijeva - Mikrobiom crijeva preferira hranu koju ne možemo probaviti. Ovo uključuje namirnice sa puno vlakana, kao što su svježe voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi; namirnice za koje već znamo da bismo ih trebali jesti zbog njihovih nutritivnih svojstava. Hrana koju treba jesti u manjim količinama uključuje hranu s visokim sadržajem šećera i masti i malo vlakana.

Zabilježite lijekove koje uzimate - Dobro je poznata činjenica da uzimanje antibiotika remeti, barem privremeno, porodicu "dobrih" bakterija koje napreduju u vašem tijelu. Neke uobičajene nuspojave uzimanja antibiotika uključuju mučninu, dijareju i razvoj gljivičnih infekcija. Ako vam je propisan antibiotik ili imate ponavljajuće infekcije zbog kojih često uzimate antibiotike, pitajte svog liječnika šta možete učiniti kako biste smanjili poremećaje u vašem mikrobiomu.

Pronađite prave probiotike ili suplemente - Osim uključivanja više jogurta ili fermentirane hrane u svoju prehranu, neki ljudi mogu tražiti probiotik u nadi da će uravnotežiti crijeva, jer su dizajnirani da oponašaju netaknutu mikrobiotu.

Krećite se svaki dan i dajte prednost spavanju - "Bolje spavajte" ili "više vježbajte" mogli bi zvučati kao dosadan savjet, ali poboljšanje higijene spavanja i povećanje fizičke aktivnosti su isprobani i pravi načini za poboljšanje vašeg zdravlja, uključujući zdravlje crijeva.