OBRATITE PAŽNJU

Nekim ljudima je uvijek hladno bez ikakvog razloga. Međutim, čest osjećaj hladnoće može ukazivati na osnovno zdravstveno stanje, kao što je hipotireoza, anemija ili loša cirkulacija.

Normalno je da vam je hladno kad su niske temperature, ali može postojati osnovni uzrok ako vam je uvijek hladno. Evo mogućih razloga zašto vam je stalno hladno.

Beta blokatori

Beta blokatori kao što je metoprolol mogu utjecati na količinu krvi koja dospije do vaših ruku i stopala, zbog čega se osjećaju hladno. Ovi lijekovi usporavaju rad srca, poboljšavaju protok krvi i smanjuju krvni pritisak.

Stanja šećera u krvi

Periferna neuropatija, koja oštećuje živce u vašim rukama i stopalima, je komplikacija neliječenog visokog šećera u krvi.

Kada se periferna neuropatija razvije, osjećate utrnulost, a ponekad i bol u rukama i stopalima. Pošto su ovi nervi takođe odgovorni za slanje poruka mozgu u vezi sa temperaturnim senzacijama, vaše ruke i stopala mogu biti hladni.

Dehidracija

Nemogućnost zagrijavanja može biti znak da trebate piti više vode. Voda, koja pomaže u regulaciji vaše tjelesne temperature, čini više od dvije trećine vaše tjelesne težine.

Ako ste adekvatno hidrirani, voda će zarobiti toplinu i polako je oslobađati, održavajući vašu tjelesnu temperaturu u ugodnoj zoni. Sa manje vode, vaše tijelo je osjetljivije na ekstremne temperature.

Hipotireoza

Osjećaj stalne hladnoće je čest simptom hipotireoze, što znači da vaša štitna žlijezda luči nizak nivo hormona štitnjače. Vaš metabolizam se usporava bez odgovarajućeg nivoa hormona štitnjače, sprečavajući vas da proizvodite dovoljno toplote.

Anemija zbog nedostatka željeza

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza jedan je od najčešćih uzroka stalnog osjećaja hladnoće. Željezo pomaže vašim crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz tijelo kako bi proizveli toplotu.

Nizak nivo željeza može usporiti rad štitne žlijezde, što dovodi do hipotireoze i izaziva osjećaj hladnoće.