OBRATITE PAŽNJU

Svi mi s vremena na vrijeme imamo neugodne mirise tijela, bilo da se radi o časovima teretane, stresnom danu na poslu ili da se nađemo u gužvi u prevoznom sredstvu.

Ali ako imate uporno imate neugodan miris stopala ili zadah iz usta, vaše tijelo bi vas moglo upozoriti na nešto.

Kenny Chan, vodeći farmaceut informacionih službi u Numarku, rekao je: "Miris tijela može dati važne naznake o vašem zdravlju. Iako je normalno da svi imaju miris, promjene u vašem tjelesnom mirisu ponekad mogu ukazivati na osnovne zdravstvene probleme."

Postoji nekoliko uobičajenih uzroka tjelesnog mirisa, objasnio je farmaceut. Ishrana može uticati na vaš miris tijela, posebno hrana poput bijelog luka i određenih začina.

Vaša higijena također može igrati ulogu, a ako je ne održavate, bakterije se mogu nakupiti na vašoj koži i uzrokovati neugodni tjelesni miris.

"Znoj sam po sebi nema miris, ali kada se pomiješa s bakterijama na koži, može proizvesti neprijatan miris", rekao je.

Smrdljiva stopala

Postoji nekoliko različitih uzroka smrdljivih stopala, a glavni je loša higijena.

"Nošenje istih cipela i čarapa tokom dužeg perioda može dovesti do neugodnog mirisa", rekao je Kenny.

Međutim, to smrad stopala može upućivati na glivičnu infekciju koja uzrokuje jak i neugodan miris. Jedan od glavnih simptoma ovog stanja je svrab, bijele mrlje između nožnih prstiju.

Malo je vjerovatno da će nestati sam od sebe, ali možete ga liječiti lijekovima protiv gljivica iz apoteka.

Loš zadah

Loš zadah - koji se također naziva halitoza - može biti rezultat bakterija koje se nakupljaju u ustima ako vaša zubna higijena nije najbolja.

Stanja poput gingivitisa, najranijeg stadijuma bolesti desni, također mogu učiniti da vaš dah bude neugodan. Ostali simptomi bolesti desni uključuju krvarenje kada perete zube, koristite konac i jedete tvrdu hranu, kao i natečene, crvene i bolne desni.

Trebali biste posjetiti stomatologa ako primijetite ove simptome. Suha usta također može značiti da vaš dah nije najsvježiji.

To je zato što pljuvačka pomaže u čišćenju usta, kaže Kenny, pa njen nedostatak može dovesti do lošeg zadaha. Nije iznenađujuće da i ono što jedete može igrati ulogu.

Konačno, iza vašeg neugodnog zadaha mogu biti i medicinska stanja koja kao da ne nestaju, čak i ako perete zube.

"Hronični loš zadah može biti znak stanja poput dijabetesa, bolesti jetre, bolesti bubrega ili gastrointestinalnih problema", navodi.

Pretjerano znojenje

Normalno je da se znojite ako vam je vruće ili vježbate, ali ako se znojite bez nekog većeg napora onda nešto nije uredu. Ovo stanje se naziva hiperhidroza.

Primarna hiperhidroza je stanje u kojem se prekomjerno znojenje javlja bez osnovnog medicinskog uzroka.

U međuvremenu, ono što je poznato kao sekundarna hiperhidroza može biti nuspojava medicinskih stanja kao što su problemi sa štitnjačom, dijabetes, infekcije ili menopauza.

Uzimanje nekih lijekova također može uzrokovati da se znojite više nego inače. To uključuje neke selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina (SSRI) i druge antidepresive, kao i lijekove protiv bolova poput ibuprofena ili aspirina.

Također, pod stresom ili anksioznošću možete se i znojiti više nego što ste navikli.

Opći tjelesni miris

Vaša ishrana može uticati na vaši ukupni tjelesni miris, posebno na hranu kao što su bijeli luk i određeni začini. Hormonske fluktuacije također mogu igrati ulogu.

Možda ste posebno skloni hormonskim promjenama u određenim periodima svog života, kao što su tokom puberteta i menopauze, kao i tokom menstruacije.

Medicinska stanja poput dijabetesa, bolesti jetre i bubrega mogu uticati na vaš miris. U međuvremenu, bakterijske ili gljivične infekcije mogu uzrokovati lokalizirane mirise.