BROJNI ŠTETNI UČINCI

Oralna higijena je veoma važna ne samo zbog estetike, već zbog toga što u ustima počinje probavni sistem, koji je jedan od ključnih segmenata u organizmu za održavanje zdravlja. Stoga, obratite pažnju na ono što svakodnevno jedete i pijete.

Kako prenosi Mirror.uk, stomatologinja Payal Bhalla upozorila je da kafa može imati negativne učinke na oralno zdravlje, jer može dovesti do lošeg zadaha i nagrizanja cakline.

Naime, ona ističe da kisela priroda kafe može dovesti do erozije zubne cakline, potencijalno uzrokujući osjetljivost i karijes.

"Diuretička svojstva kafe mogu pridonijeti suhim ustima i smanjenom stvaranju sline, povećavajući rizik od karijesa. Slina igra ključnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja neutraliziranjem kiselina i ispiranjem čestica hrane i štetnih bakterija", navodi.

Upozorila je da suha usta mogu povećati rizik od karijesa i lošeg zadaha. Ako ste neko ko voli polako ispijati kafu, to bi moglo biti riskantnije zbog dugotrajne izloženosti njenim štetnim sastojcima.

"Tanini su odgovorni za tamnu boju kafe i mogu se zalijepiti za caklinu, što dovodi do promjene boje i mrlja na zubima", pojasnila je Bhalla.

Kao što je ranije spomenuto, kafa je kisela, pa što je duže u kontaktu sa zubima, to više vremena ima da nagrize zubnu caklinu. Još jedna stvar koju morate imati na umu je da ako kafi dodajete šećer ili zaslađivače, dodatno štetite zubima.

"Ovo daje više vremena bakterijama u ustima da se hrane šećerom i proizvode kiseline koje mogu oštetiti caklinu. Ograničite vrijeme ispijanja kafe. Koristite slamku kako biste smanjili izravan kontakt sa zubima. Isperite usta vodom nakon što popijete kafu kako biste neutralizirali kiselost i isprali spojeve koji ostavljaju mrlje", dodala je.

Redovno pranje zubi također je ključno. Praktikujte dobru oralnu higijenu, uključujući redovno pranje, čišćenje zubnim koncem i stomatološke preglede.