ČESTA POJAVA

Šta vaš struk govori o vašem zdravlju? Saznajte zašto je masnoća na stomaku češća nakon menopauze te kakva opasnost predstavlja i šta učiniti po tom pitanju.

Prošireni struk se ponekad smatra cijenom starenja. Za žene, ovo može biti posebno istinito jer tjelesna masnoća ima tendenciju da se pomjeri na abdomen nakon menopauze.

Međutim, ta dodatna masnoća na stomaku čini više od otežanog zakopčavanja omiljenih farmerki. Istraživanja pokazuju da salo na stomaku nosi ozbiljne zdravstvene rizike. Međutim, prijetnje koje predstavljaju salo na stomaku mogu se smanjiti.

Šta se krije iza sala na stomaku

Koliko je osoba teška u velikoj mjeri zavisi od četiri stvari:

- Unesene kalorije svaki dan.

- Sagorele kalorije svaki dan.

- Starost.

- Genetika.

Ljudi koji redovno jedu i piju više kalorija nego što sagorevaju svaki dan imaju veću vjerovatnoću da dobiju višak kilograma, uključujući salo na stomaku.

Trbušna mast je više od dubine kože

Problem s masnoćom na stomaku je što nije ograničena na sloj podloge odmah ispod kože. To se zove potkožna mast. Salo na stomaku također uključuje visceralnu masnoću. A to leži duboko u abdomenu i okružuje unutrašnje organe.

Bez obzira na ukupnu težinu osobe, velika količina masti na stomaku povećava rizik od:

- Visok krvni pritisak.

- Nezdrava količina masti u krvi.

- Apneja u snu.

- Srčana bolest.

- Visok šećer u krvi i dijabetes.

- Određeni karcinomi.

- Moždani udar.

- Masna jetra.

- Rana smrt iz bilo kog uzroka.

- Mjerenje vaše sredine

Za žene, mjerenje struka veće od 35 inča (89 centimetara) signalizira nezdravu količinu masti na stomaku i veći rizik od zdravstvenih problema. Općenito, međutim, što je veći obim, veći su zdravstveni rizici.

Uklanjanje masti

Možete ojačati i tonirati trbušne mišiće trbušnjacima ili drugim vježbama usmjerenim na trbuh. Međutim, samo izvođenje ovih vježbi neće se riješiti sala na stomaku. Dobra vijest je da visceralna mast reagira na iste strategije ishrane i vježbanja koje mogu pomoći da se riješite drugih suvišnih kilograma i smanjite ukupnu tjelesnu masnoću. Isprobajte ove savjete:

Fokusiranje na biljnu hranu, kao što su voće, povrće i integralne žitarice. Odabir nemasnih izvora proteina, poput ribe i nemasnih mliječnih proizvoda.

Ograničite prerađeno meso, kao i zasićene masti koje se nalaze u mesu i visokomasnim mliječnim proizvodima, kao što su sir i puter. Odabir umjerenih količina mononezasićenih i polinezasićenih masti. Ima ih u ribi, orašastim plodovima i određenim biljnim uljima.

Pametno birajte veličine porcija. Čak i kada donosite zdrave izbore, kalorije se zbrajaju. Kod kuće smanjite veličinu porcija. U restoranima dijelite obroke. Ili pojedite pola obroka, a ostatak ponesite kući.

Zamijenite slatke napitke. Umjesto toga pijte vodu ili druge napitke bez šećera. Budite aktivni.