IMATE LI IH U DOMU

Određene biljke mogu se pohvaliti impresivnim svojstvima pročišćavanja zraka i mogu vam pomoći u borbi protiv dosadne plijesni koja se često pojavljuje više tokom hladnijih mjeseci.

S hladnijim vremenom dolazi i čitav niz potencijalnih problema kada je u pitanju vaš dom - poput viška kondenzacije koja prekriva prozore kada se ujutro probudite.

Na primjer, dodatna vlaga u zraku pruža idealne uvjete za buđ, posebno u vlažnim ili tamnijim prostorijama kao što je kupaonica. Međutim, ne bojte se – postoji jednostavan način da zaobiđete ovaj problem koji vaš dom čini mnogo zanimljivijim i punijim života.

Engleski bršljan

Engleski bršljan također uklanja plijesan u zraku i druge neugodnosti. Najbolje raste na jakom, indirektnom svjetlu i potrebno mu je redovno zalijevanje kako bi preživio.

Ljiljan mira

Ljiljan mira voli hlad i uspijeva u visokoj vlažnosti pa je savršen izbor za područja sklona buđi. Upija vlagu kroz zrak kroz svoje listove i nije joj potrebna direktna sunčeva svjetlost da bi uspjela.

Ova biljka ima prekrasne bijele cvjetove, ali može biti otrovna za kućne ljubimce pa je držite podalje od njih.

Palme

Palme su odličan izbor za kontrolu vlažnosti i sprečavanje plijesni, upijajući vlagu kroz svoje lišće. Sorte na koje treba obratiti pažnju uključuju Areca palme, bambusove palme, palmu dame, palmu patuljaste hurme i palmu trske.

Svekrvin jezik

Biljka poznata kao svekrvin jezik izdržljiva je i prilagodljiva još jedna vrsta koja voli plijesan. Najbolje raste na jakom svjetlu, ali će dobro rasti i pri slabom svjetlu.

Vole tople temperature, što ih čini idealnim za držanje u kupatilu i zahtijevaju povremeno zalivanje.

Orhideje

Ne samo da izgledaju lijepo, orhideje također pomažu u smanjenju vlage u domu. Oni sve svoje hranljive materije i vlagu dobijaju iz vazduha oko sebe i rade na tome da je izvuku iz atmosfere.