KLJUČNE ZONE U KUĆI

Bez obzira na to koliko puta ste nešto očistili, neugodni mirisi su neizbježni. No, uz nekoliko trikova i redovnim održavanjem, možete ih se dugoročno riješiti.

Naime, kako biste se riješili neugodnih mirisa, ključno je održavanje nekoliko takoreći "kritičnih" zona u vašem domu.

Očistite svoju kantu za smeće

Kanta za smeće može imati neugodan miris i kada u njoj nema smeća. Očistite je tako što ćete posuti sodu bikarbonu ili sličnog sredstva za neutralisanje mirisa. Nakon toga, uzmite sredstvo za dezinfekciju kako se bakterije ne bi vratile.

Sodu bikarbonu koristite za upijanje mirisa iz frižidera

Različita hrana može uzrokovati neugodne mirise. Stoga, određene namirnice specifičnog mirisa poput sira ili ljute hrane posebno upakujte kako bi bili sigurni da neće "pustiti" miris. Također, u frižideru držite posudu sa sodom bikarbonom jer će ona neutralizirati mirise u frižideru.

Dubinski čistite mašinu za suđe

Kada je riječ o mašini za suđe, preporučuje da jednom mjesečno stavite tabletu i uključite ciklus čišćenja. Bez obzira da li je svakodnevno koristite, uvijek isperite prljavo suđe prije nego što ga ostavite u mašinu, kako bi spriječili da se hrana zalijepi i usmrdi.

Prokuhajte kriške limuna i vodu u mikrovalnoj pećnici

U svojoj mikrovalnoj pećnici kuhate gotovo sve ,što znači da različiti mirisi kruže u vrlo malom prostoru. Riješite se dugotrajnih mirisa prokuhavanjem jedne litre vode s kriškama limuna nekoliko minuta. Obavezno obrišite sve zalijepljene komadiće hrane i ostavite vrata otvorena kako bi se čista mikrovalna pećnica mogla prozračiti.

Očistite svoj toalet prije nego što počne izgledati prljavo

Osnovno pravilo za WC školjke je da ih očistite sredstvom za čišćenje prije nego što počnu izgledati prljavo. Za borbu protiv mirisa i mrlja najbolje je koristiti namjensko sredstvo poput gela za čišćenje toaleta. Nakon toga, možete koristiti sredstvo koje će prekriti mirise.