PRIRODNE METODE

Postoje mnogi kućni sastojci koje možete koristiti za uklanjanje mrlja s odjeće i tepiha. Na taj način možete izbjeći korištenje uobičajenih sredstava za uklanjanje mrlja, koja sadrže umjetne mirise i druge upitne sastojke.

Ukoliko izbjegavate hemijska sredstva za čišćenje, vjerovatno vam je metoda čišćenja sa sodom bikarbonom poznata. No, postoje i mnoga druga svakodnevna sredstva i namirnice koje možete iskoristiti za čišćenje tepiha i odjeće.

Pasta za zube

Pastu za zube je potrebno snažno utrljati na odjeću i tepih pa potom oprati ili isprati. Pasta za zube dobro je sredstvo za mrlje od čaja i kafe. No, važno je istaknuti da ne koristite paste s efektom izbjeljivanja, jer mogu uništiti tkaninu.

Sok od limuna

Jednakim omjerom vode i soka od limuna istrljajte mrlje koje se nalaze na majicama ispod pazuha. Za mrlje od tinte upotrijebite čisti sok od limuna ili pastu od limunova soka, a zatim operite u hladnoj vodi. Koristite pastu od limunovog soka i soli za mrlje od plijesni ili hrđe, a zatim osušite na sunčevoj svjetlosti. Svježi limunov sok može osvježiti hrpu bijelog veša.

Kokosovo ulje

Utrljajte malo kokosovog ulja na mrlju koja se nalazi na tepihu ili kauču. Također, možete ga pomiješati sa sodom bikarbonom da bude učinkovitije. Ova kombinacija sode bikarbone i kokosovog ulja može poslužiti i kao pasta za izbjeljivanje zuba za uklanjanje mrlja.

Sol

Mrlje od znoja na košuljama možete ukloniti potapanjem odjeće u slanu vodu. U posudu ulijte pola šolje soli i dovoljno hladne vode da prekrije odjeću. Promiješajte pa ostavite da se namače barem sat vremena. Nakon toga, operite kao i obično. Ako nemate mašinu za veš, napravite slanu pastu s vodom i nanesite na mrlje prije ručnog pranja.

Bijelo vino

Iako će mnogima zvučati čudno, ovaj trik zaista radi. Naime, ako prolijete crno vino, tu mrlju možete očistiti uz pomoć bijelog vina. Izlijte malu količinu bijelog vina na mrlju pa obrišite upijajućom krpom ili ubrusom prema unutra kako bi spriječili širenje. Ostatke mrlja možete tretirati sodom bikarbonom ili nekom drugom metodom za čišćenje.