ZA NAJBOLJE REZULTATE

Prilikom pranja posteljine, dugo se vjerovalo da je trebate oprati na 60 stepeni na dužem ciklusu kako biste bili sigurni da su sve bakterije, znoj i ćelije kože uklonjene, međutim, stručnjaci kažu da ona može biti i niža.

Britanski stručnjak Chris Tattersall koji stoji iza brenda Woolroom kaže da bismo zapravo svi mogli uštedjeti nešto novca pranjem posteljine na nižoj temperaturi, a da se ipak riješimo svih mikroba.

"Pranje čaršafa je zadatak koji treba obaviti jednom sedmično, koji se može produžiti na dvije sedmice ako ne spavate u krevetu svako veče", kazao je za Express.co.uk.

Dodao je da ova učestalost često iznenađuje ljude, ali to je zbog toga što čaršafi nakupljaju velike količine mrtve kože, znoja, tjelesnih ulja, prljavštine i prvenstveno grinja.

Sve to može iritirati kožu i pogoršati simptome alergije. Ako patite od ekcema ili astme, češće čišćenje posteljine može pomoći u ublažavanju simptoma. Osim toga, tokom ljetnih mjeseci, preporučljivo je češće prati čaršafe zbog toplijeg vremena koje uzrokuje prekomjerno znojenje noću.

Što se tiče idealne temperature za pranje posteljine, savjetuje: "Kada govorimo o pranju, to treba raditi na redovnom ciklusu pranja na 40 stepeni".

Kada skidate posteljinu s kreveta, pametno je provjeriti navlaku za madrac da vidite da li ih treba oprati ili zamijeniti.

Chris je naglasio važnost redovnog pranja za navlake i štitnike za dušeke, napominjući da je njihov vijek trajanja obično oko pet godina, ovisno o materijalima koji se koriste.