NAJBOLJA METODA

Moljci mogu predstavljati problem u domovima, a najčešće ih nalazimo u ostava i ormarima. No, nekako ih se teže riješiti kada se zavuku u odjeću. Pritom, mnogima je žao kada njihov omiljeni komad odjeće postane "žrtva" ovih insekata.

Da biste se zauvijek riješili moljaca, potrebna su dva ključna koraka. Prvo je potrebno riješiti trenutni problem s moljcima pomoću zamki, otopine octa i temeljitog čišćenja, a zatim upotrijebiti preventivne mjere poput kuglica naftalina i odgovarajućih tehnika skladištenja kako biste bili sigurni da se moljci više neće vratiti.

Ako ste vidjeli moljca kako leprša u blizini vaših ormara, ali niste sigurni da li je već uništio odjeću, potražite sitne rupe. Posebno pogledajte svu svoju odjeću izrađenu od vune, perja, krzna i svile. Odjeća koja izgleda prašnjavo ili bez boje ili ima miris na pljesniv.

Potom kako biste riješili trenutni problem moljaca u vašem ormaru, uhvatite ih feromonskim zamkama za moljce koje ih privlače i ubijaju ljepljivom masom kojoj ne mogu pobjeći kad je dotaknu.

Nakon toga je važno oprati svaki odjevni predmet kako biste se riješili jajašaca koja su moljci možda položili. Operite predmete prema uputama za održavanje. Ako je moguće, osušite ih u sušilici. Predmeti koji se ne mogu sušiti na visokoj temperaturi mogu se staviti u zamrzivač na nekoliko dana kako bi se ubila sva jaja.

Također, očetkajte odjeću od vune, krzna ili perja nakon što je nosite. Jaja moljaca obično ulaze najbliže putem odjeće koja se nosila vani.

Kada je sve uklonjeno iz vašeg ormara, vrijeme je da ga pretražite od vrha do dna kako biste se riješili jaja moljaca koja su možda još uvijek tamo. Koristite vodu sa sapunom ili otopinu octa i vode za čišćenje poda i zidova ormara. Izribajte zidove kako biste očistili sva jaja. Posebno dobro očistite pukotine.

Održavajte svoju odjeću čistom. Moljce privlači vuna, ali posebno su skloni ući u vaš ormar ako odjeća ima mrlje od hrane. Obavezno operite odjeću prije nego što je ostavite u ormaru. Odjeću koju ne nosite često, posebno vunenu zimsku odjeću, treba čuvati na hermetički zatvorenom mjestu.

Važno je i da svoj ormar držite hladnim i dobro prozračenim. Moljce privlače vlažni prostori, stoga je važno održavati cirkulaciju zraka na hladnoj strani kako se ne bi odlučili tamo ugnijezditi. Osim toga, ostavite svoje vunene predmete na suncu, pogotovo ako ih iznosite početkom jeseni ili zime nakon što su bili u skladištu.

Zanimljivo je da moljce tjera cedar pa ga je dobro držati u ormaru, a možete koristiti i naftalinske kuglice. Naime, stavljanje kuglica naftalina u ormar učinkovit je način za ubijanje moljaca, ali hemikalije od kojih su napravljene kuglice naftalina otrovne su za ljude i ostavljaju jak miris u vašem ormaru i na odjeći.

Zbog toga je bolje koristiti neke alternativne i prirodnije metode kao što su vrećice sa začinima poput sušenog ružmarina, majčine dušice, klinčića, lavande ili lovorovog lišća. Jednostavno napunite malu platnenu vrećicu ovim sastojcima, zavežite je i ostavite u ormaru.