OBRATITE PAŽNJU

Postoji nekoliko stvari koje ni u kom slučaju ne biste trebali izlijevati u odvod kako biste zaštitili cijevi, uštedjeli novac na popravkama i izbjeći katastrofu.

Na prvom mjestu je masnoća. Ona se vremenom u cijevi i na kraju je začepi. Da biste spriječili ovaj problem, uvijek pustite da se mast prvo ohladi, navodi oatey.com.

Također ne biste trebali izlijevati talog kafe. Čak i ako ga nema puno, on se vremenom nakuplja, što isto tako dovodi do začepljenja. Dobra stvar je ta da talog kafe možete iskoristiti kao prirodno gnojivo za biljke pa nema potrebe da ga se rješavate putem odvoda.

Vjerovatno vam nikada ne bi palo na pamet da ljuske jajeta mogu biti problematične ako dospiju u odvod. Najbolje je da ih bacite u kantu za smeće.

Kora od krompira, brokula i kuhana tjestenina spadaju u hranu bogatu vlaknima koju ne treba izlijevati u odvod. Kada se ova vrsta hrane razgradi, ona se lijepi za cijev, što dovodi do začepljenja.

Kada je riječ o odvodu u kupatilu, u njega nikada ne stavljajte vlažne maramice ili maramice za skidanje šminke, iako na pakovanju piše da će se one razgraditi. Jedini papirni proizvod koji bi trebao otići u vaš odvod je toaletni papir.

Podrazumijeva se da ne biste trebali bacati ni higijenske uloške. Kako biste spriječili zagađenje vode, izbjegavajte sipanje proizvoda za čišćenje poput izbjeljivača ili amonijaka.