JEDNOSTAVNO RJEŠENJE

Jedan od najjednostavnijih načina da očistite mašinu za pranje suđa da biste uklonili hrđu je upotreba limunske kiseline.

U mašini za suđe se mogu nakupiti prljavština i bakterije, što dovodi do neželjenih mirisa. Još jedna potencijalno opasna prijetnja njenoj dugovječnosti javlja se kada se na unutrašnjosti formira hrđa, koja može skratiti vijek trajanja. Kada redovno čistite unutrašnjost mašine za pranje suđa, možete spriječiti stvaranje hrđe.

Međutim, kada se ona ipak pojavi možete koristiti limunsku kiselinu. Nju možete upotrijebiti za čišćenje mnogih predmeta u vašem domu, uključujući kuhinju i kupatilo. Limunska kiselina je sigurna za upotrebu na plastici ili metalu, koji su uobičajeni materijali koji se nalaze u mašini za pranje suđa.

Da biste koristili limunsku kiselinu u mašini za pranje suđa, stavite do 100 ml proizvoda u posudu za deterdžent i zatvorite pretinac. Zatim samo uključite uređaj na normalan ciklus pranja. Posuđe možete imati unutar mašine kada izvodite ovaj korak osim ako nema srebrne ili zlatne obrube ili izdignuti uzorak utisnut na materijalu. Ponavljajte ovaj postupak dok ne uklonite svu hrđu iz unutrašnjosti mašine. Pokrenite jedan završni ciklus sa normalnim deterdžentom.

Budući da je unutrašnjost vaše mašine za pranje suđaizuzetno vlažno okruženje i da u vašem domu možete imati tvrdu vodu, hrđa je potencijalni ishod. Kada minerali u tvrdoj vodi dođu u kontakt sa mokrim metalom, vremenom može formirati hrđu.

Mašine za pranje posuđa imaju zaštitni unutrašnji premaz dizajniran za zaštitu od minerala u tvrdoj vodi. Međutim, ovaj premaz se vremenom istroši, pa ako imate tvrdu vodu, moguće je stvaranje hrđe. Mrlje od hrđe mogu se pojaviti na bilo kojem čeliku unutar uređaja, uključujući grijaće elemente, unutrašnje ploče, srebrninu, noževe ili police za suđe.

Jedan od najboljih načina da izbjegnete ovaj problem je da lagano otvorite vrata mašine za pranje suđa nakon ciklusa i omogućite vlažnom vazduhu iz mašine da cirkuliše u kuhinju.