OBRATITE PAŽNJU

Premda pranje određenih stvari u vašoj mašini za veš može zvučati kao dobra ideja i jednostavno rješenje za tvrdokorne mrlje, neke predmete ipak ne biste trebali tako čistiti.

Ako ne pazite na stvari koje stavljate u mašinu za pranje veša, mogli biste uništiti neke od svojih omiljenih odjevnih predmeta, ali i samu mašinu.

Među odjevnim predmetima koje ne biste trebali prati u mašini za veš su kupaći kostimi. Iako su dizajnirani da izdrže u vodi, ne odgovaraju mašini za pranje veša. Stavljanje kupaćih kostima u mašinu može dovesti do toga da mnogo brže izgube elastičnost, jer materijal obično nije otporan na toplotu.

Predmeti zamrljani zapaljivom tečnošću - Ako ste prolili benzin, motorno ulje ili ulje za jelo po odjeći ili peškirima, nemojte ih samo baciti u mašinu za pranje veša - koristite sredstvo za uklanjanje mrlja na bazi rastvarača i ostavite ga da odstoji 10 minuta prije nego što ručno operete predmet.

Predmeti prekriveni dlakom kućnih ljubimaca su još jedna stavka na listi. Pseća dlaka može začepiti odvode vaše mašine za pranje veša. Dlaka kućnog ljubimca se skuplja i uzrokuje zastoj, tako da voda ne otiče iz bubnja kao što bi trebalo. Koristite valjak za dlačice za uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca prije stavljanja predmeta u mašinu.

Grudnjaci su još jedan od odjevnih predmeta koji nisu pogodni za pranje u veš mašini, mogu se lako rastegnuti, a i nezakopčana kuka za grudnjak lako može zapeti u bubnju. Također, kuke mogu uhvatiti i druge predmete za pranje rublja.

Osim ako etiketa pokazuje da se mogu prati u mašini za pranje veša, nemojte prati teške prostirke ili staze sa gumenom podlogom u mašini za pranje veša. Gumena podloga se može odvojiti i zalijepiti za unutrašnjost bubnja, što rezultira kvarom.

Cipele za trčanje - one nisu tako izdržljive kao vaše prosječne patike – imaju manje tkanine i više gume. Mašina za pranje veša može promijeniti njihov oblik.