VRIJEDAN SAVJET

Kada se košara za veš napuni, može biti primamljivo baciti sav prljavi veš odjednom.

Međutim, prema jednoj stručnjakinji, mašina treba puniti na određeni način kako bi se odjeća dobro oprala, a vaša mašina trajala duže.

Kada je riječ o svježem vešu, nikada ne želite preopteretiti svoju mašinu za veš. Potreban je prostor da se deterdžent za pranje veša i voda miješaju i kreću kroz vašu odjeću, tako da se sapunica može upiti tokom cijelog pranja. Odjeća također treba prostora za kretanje, a malo trenja pomaže u uklanjanju prljavštine i mrlja. Trebate ostaviti oko 15 centimetara prostora od vrha bubnja kako biste osigurali da vaše rublje bude pravilno oprano.

Peškiri, odjeća i posteljina također bi se trebali prati odvojeno jedni od drugih kako bi se zagarantiralo pravilno čišćenje jer ih treba prati na različitim temperaturama, idealno bi bilo 60 stepeni za posteljinu i peškire kako bi se ubile bakterije.

Možda bi bilo lakše staviti donji veš u mašinu s ostatkom odjeće, ali ovo bi mogla biti loša vijest za ostatak odjeće. Te kukice i žice na vašem donjem vešu mogu se zakvačiti za drugu odjeću, što rezultira poderotinama.

Umjesto toga, uvijek ručno perite osjetljivi veš ili kupite vrećicu za donje veš u kojoj ćete ih prati. Mrežaste vrećice također se mogu koristiti s čarapama ili dječjom odjećom kako bi se spriječilo njihovo zaglavljivanje.