Iako uglavnom genetika određuje tip kože, velikim djelom na njen izgled kao i brzinu starenja utječu i životne navike. Pored raznih čimbenika kojima sami utječemo na našu kožu, možemo zaključiti da zdrava koža nije samo pitanje dobrih gena. Zdravlje naše kože tako ovisi o mnogim čimbenicima, a najviše utjecaja imaju naše navike. Postavlja se pitanje koje sve to navike moramo promijeniti kako bi naša koža bila lijepa i blistava?

Voda

Voda ili točnije nedostatak vode je neprijatelj naše kože broj jedan. S nedostatkom vode koža postaje suha, siva i neelastična. Kako je voda odgovorna za niz funkcija naše kože - termoregulacija, brža izmjena toksina i elastičnost kože - važno je piti dovoljne količine vode (najmanje 2 litre dnevno). Redovito pijenje vode je preporučljivo jer onoga trenutka kada osjetite žeđ, vaše tijelo je već dehidriralo. Dovoljnom količinom vode u organizmu koža će biti elastična, meka, lijepe boje i bez bora.

Prehrana

Prehrana kojoj nedostaje hranjivih sastojaka može oslabiti sposobnost zacjeljivanja kože, oslabiti njenu sposobnost da nas štiti od infekcija, izazvati njene promjene u teksturi kao i pigmentaciji. Zdrava prehrana poboljšava funkcije kože pa je poželjno konzumirati što više svježeg voća i povrća te druge namirnice bogate sastojcima koji pospješuju proizvodnju elastina i kolagena – vitamini A,C i E, cink i beta-karoten.

Sunce

Jako je važno štititi kožu od štetnih utjecaja sunca. Sunce je sve opasnije, a našoj koži se sve teže obraniti od iritacija, opekotina i starenja koja ono uzrokuje. Zato ne izlazi nikud bez zaštitnog faktora i kože pripremljene za sunce i visoke temperature. Isto tako, ljeti bar ponekad priušti svojoj koži osvježenje, nakon cjelodnevnog izlaganja suncu osvježi se preparatima na bazi aloe vere koji će ujedno umiriti tvoju kožu.
 
Vjetar

Kao i sunce, vjetar također isušuje i oštećuje kožu, njenu elastičnost i pridonosi nastanku bora. Iz tih ju je razloga važno nahraniti, njegovati i zaštititi od tih nepoželjnih učinaka.

Kozmetika

U svakoj kozmetici, a posebno onoj lošoj, nalaze se aditivi, boje i kemikalije. Svi nabrojeni i još mnogi drugi sastojci mogu izazvati razne iritacije i nepravilnosti na koži koje će postarati kožu. Iz tih je razloga jako važno pažljivo birati kozmetiku, s manje štetnih supstanci ili se posavjetovati sa stručnjakom i dermatologom (posebno ako imaš osjetljivu kožu).

Pušenje

Osim što isušuje kožu, smanjuje njenu elastičnost i pospješuje nastanak bora, pušenje može biti krivac i za mnoge druge ozbiljne zdravstvene probleme. Ugljikov monoksid iz cigareta smanjuje zalihe krvi i kisika koje su potrebne koži, a to umanjuje njenu sposobnost da se obnavlja i time pomladi.

Tjelovježba

Zahvaljujući upravo tjelovježbi i to upravo bilo kojoj vrsti fizičke aktivnosti, koža postaje svježija i dobiva ružičastu boju koja je rezultat poboljšane cirkulacije i rada krvotoka. Čak i znojenje čini kožu ljepšom i zdravijom, jer tim putem tjelovježbom izlučujemo otrovne tvari iz organizma.

Manjak sna

Kao cijeli organizam i koža se preko noći regenerira, zato joj manjak sna škodi. Podočnjaci i blijedi ten su samo od nekih učinaka nedovoljnog spavanja koji su vidljivi na koži. Noćnim kremama možeš dodatno djelovati na strukturu stanica kože, potaknuti obnovu kolagena i elastina koji su glavni za zdrav i mladenački izgled kože.

Stres

Suha, blijeda ili siva i osjetljiva koža može biti i uzrokom izloženosti stresu. Hormoni koji se oslobađaju kad smo pod stresom uzrokuju sužavanje krvnih žila, slabljenje cirkulacije i pojavljivanje bora (posebno oko očiju i usta).

Život u gradu

Urbani život je pun smoga, klorirane vode, suhog zraka u predavaonama fakulteta i uredima. Tako naša koža lako i brzo postaje suha i umorna od obrane pa posustaje. Stoga preventivnom njegom, hidratacijom i zaštitom pomogni svojoj koži.