SMANJITE UNOS

Ako se osjećate umorno nakon što pojedete veliki obrok, niste sami. U stvari, postoji mnogo faktora koji mogu doprinijeti umoru nakon obroka, a to je uobičajen problem s kojim se mnogi susreću.

Postprandijalna somnolencija (tzv. osjećaj umora nakon jela) može imati nekoliko različitih uzroka, prema Jessici Cording, registriranoj dijetetičarki i autorici knjige "The Little Book of Game Changers".

Ona objašnjava da sastav i veličina vaših obroka mogu igrati ulogu mijenjanjem nivoa šećera u krvi i određenih hemikalija u mozgu, poput serotonina, koji reguliše san. Drugi faktori također mogu imati utjecaja, uključujući koliko spavate i fizičke aktivnosti imate svaki dan.

Iako je prilično normalno da se s vremena na vrijeme osjećate umorno nakon jela, vjerovatno je dobra ideja da se javite ljekaru ako se svakodnevno osjećate iscrpljeno.

Umor može biti znak mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući autoimuna stanja, probleme sa štitnom žlijezdom, nedostatak željeza, anksioznost, depresiju i poremećaje spavanja.

Također, objašnjava da stanje koje se zove reaktivna hipoglikemija može uzrokovati nizak nivo šećera u krvi dva do pet sati nakon jela, što rezultira umorom, znojenjem i drhtanjem.

Preopterećenje hranom bogatom triptofanom (vrsta aminokiseline) može uzrokovati pad nivoa energije nakon jela. Triptofan koristi za proizvodnju serotonina, koji može igrati ulogu u onom pospanom, sitom, blaženom osjećaju koji dobijete odmah nakon obroka.

Ako ste ikada doživjeli komu od hrane nakon večere možda je za to kriv triptofan koji se nalazi u puretina. Drugi uobičajeni izvori uključuju piletinu, ribu, mlijeko, jaja, sjemenke i soju.

Unos ugljikohidrata može dovesti do popodnevnog pada, zbog čega se možete osjećati umorno nakon što pojedete šećer ili slatkiše.

Kada neko jede obrok sa veoma visokim udjelom ugljikohidrata koji nema puno proteina, masti ili vlakana koji bi ublažili razgradnju tih ugljikohidrata, može doći do kratkotrajnog porasta energije jer im šećer u krvi poraste. Međutim, tada doživljavaju umor povezan s padom šećera u krvi koji slijedi.