IZBJEGAVJATE IH

Pića s visokim sadržajem šećera, poput gaziranih pića, energetskih napitaka i određenih voćnih sokova, uobičajeni su dio ishrane mnogih ljudi.

Iako mogu ponuditi brzi nalet energije ili slatkoće, mogu imati neželjene posljedice na cjelokupno zdravlje, posebno na kvalitet sna. Pretjeran unos šećera iz ovih napitaka može dovesti do energetskih padova i povećanih fluktuacija šećera u krvi, što može poremetiti obrasce spavanja i otežati zaspavanje.

Dva napitka s visokim sadržajem šećera mogu negativno smanjiti kvalitetu sna, a to su zaslađenom matchu i energetskim pićima.

Zaslađeni matchu

Matche, vrsta zelenog čaja u prahu, uprkos svojim zdravstvenim prednostima, može postati napitak s visokim sadržajem šećera ako je pripremljena s dodatkom šećera ili zaslađivača. Konzumiranje takvog napitka prije spavanja može negativno utjecati na kvalitetu sna na nekoliko načina.

Dodati šećer može dovesti do skokova i pada nivoa glukoze u krvi, što može poremetiti vašu sposobnost da zaspite ili održite miran san. Osim toga, sadržaj kofeina u matchi, iako je općenito niži od kafe, i dalje može djelovati kao stimulans, potencijalno utjecati na vašu sposobnost da zaspite ili ostanete zaspali.

Energetska pića

Ispijanje energetskih napitaka prije spavanja može zaista pokvariti vaš san. Prepuni su šećera, što može povećati vaš šećer u krvi, a zatim se srušiti, prekidajući ciklus spavanja. Osim toga, kofein u njima održava vas budnim i otežava odlazak na spavanje. Dakle, ako želite dobar san, najbolje je da preskočite energetske napitke uvečer.