SADRŽI NUTRIJENTE

Određeni nutrijenti su naročito važni za rani razvoj mozga. Oni se nalaze u različitim vrstama čvrste hrane koju biste češće trebali davati djeci.

Proteini se nalaze u mesu, jajima, jogurtu, žitaricama itd. Cink je sadržan u govedini, mlijeku, mahunarkama i puteru od kikirikija. Bakar je također jedan od nutrijenata koji su važni za razvoj mozga djeteta. Njega možete pronaći u pečurkama, integralnim žitaricama i krompiru.

Željezo možete pronaći u govedini, piletini, ribi, špinatu i grahu. Selen je u tunjevini, piletini, tjestenini, jajima i smeđoj riži. Holin je esencijalni nutrijent s brojnim prednostima. On je u govedini, živini, jajima, bijeloj ribi i grahu.

Folat je sadržan u špinatu, soku od narandže i integralnom hljebu. Jod se nalazi u mlijeku, konzerviranoj tunjevini i jajima. Vitamin A, koji je podjednako važan za dobar razvoj mozga, nalazi se u slatkom krompiru, dinji, mrkvi, jajima i mlijeku.

Vitamin D je u tunjevini, mlijeku, nemasnom mlijeku i prirodnim sokovima. Vitamin K pronađite u špinatu, brokulama, grašku i borovnicama. Vitamin B6 je sadržan u žitaricama, bananama i puteru od kikirikija.

Dajte djetetu da jede banane, krompir i puter od kikirikija kako bi dobila dovoljne količine vitamina B6. U mlijeku, govedini, jogurtu i siru je vitamin B12, koji je također važan.

Imajte na umu da se masno i nemasno mlijeko ne preporučuju za djecu mlađu od godinu dana. Neka piju majčino mlijeko ili formulu, iako su drugi mliječni proizvodi poput jogurta i sira uredu, navodi Parents.com.