NIJE DOBRO ZA ZDRAVLJE

Konzumacija ultraprerađene hrane može dovesti do većeg rizika od niza zdravstvenih problema.

Gotovo 60 posto kalorijskog unosa prosječnog Amerikanca dolazi iz ultraprerađene hrane, prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Population Health Metrics.

"Ultraprerađena hrana sadrži sastojke koje općenito ne nalazimo u kuhinji te je prepuna šećera i soli. Također, može sadržavati aditive, a nema nikakvu nutritivnu vrijednost jer u njoj ne nalazimo vitamine, minerale i vlakna", kaže dijetetičarka Jinan Banna.

Česta konzumacija ultraprerađene hrane može dovesti do većeg rizika od razvoja zdravstvenih stanja poput demencije, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, tvrde ljekari iz Američkog medicinskog udruženja.

Zbog toga Banna ograničava svoju konzumaciju ultraprerađene hrane i potiče druge da učine isto. Konkretno, jednu ultraprerađenu hranu nikada ne konzumira.

"Nikad ne pijem gazirane sokove. Oni nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, sadrže samo kalorije u obliku šećera. To su prazne kalorije", pojasnila je.

Kada pijete gazirani sok, on se vrlo brzo probavlja i može izazvati osjećaj gladi, što nas može navesti da pojedemo više hrane nego što smo planirali.

"Umjesto gaziranih sokova, biram razne čajeve i vodu, gaziranu ili negaziranu. Ponekad pijem hladan čaj od hibiskusa. Obična voda je izvrsna alternativa. Dobra opcija je i kafa, naravno, u umjerenim količinama", zaključuje Banna.