GDJE MOŽE NASTATI PROBLEM

Friteze na vruć zrak su mnogima otkriće jer osim što ubrzavaju proces pečenja, za pripremu jela nije potrebno ni ulje, a također je možete koristiti za podgrijavanje obroka.

Kako se ovaj uređaj sve češće koristi u domaćinstvima, mnogi ljudi koriste papir za pečenje kako bi što jednostavnije očistili fritezu nakon korištenja.

Međutim, budući da friteza istovremeno služi kao mikrovalna pećnica i rerna, postavlja se pitanje da li je moguće koristiti aluminijsku foliju umjesto papira za pečenje.

Aluminijska folija iznimno je korisna kada spremate obrok u rerni jer može zadržati paru i sokove u tepsiji, ali uz to pomaže da lakše očistite nakon pečenja. Međutim, aluminijsku foliju nikada ne biste trebali u mikrovalnu pećnicu.

Ipak, aluminijsku foliju možete staviti u fritezu na vruć zrak. Međutim, kao i kod svakog drugog uređaja, pametno je prvo provjeriti preporuke proizvođača. Friteze koriste brze ventilatore za kruženje vrućeg zraka oko vaše hrane, a ako folija nije dobro postavljena, mogla bi oštetiti uređaj. Iako je savršeno sigurno koristiti foliju u fritezi ako se pravilno koristi, to može poništiti garanciju proizvođača zbog odgovornosti.

Iako nije potrebno stavljati aluminijsku foliju u fritezu, postoji nekoliko dobrih razloga zašto biste to ipak trebali učiniti. Zapravo, možda ste vidjeli profesionalne kuhare i kuhare amatere kako demonstriraju rade to.

Prvi razlog zbog kojeg biste mogli isprobati ovaj trik s folijom je okus. Lagano umotavanje hrane u aluminijsku foliju ili oblikovanje folije u mali pladanj za podupiranje dna sprječava kapanje sokova hrane kroz rupe u korpi za kuhanje. Ovo je pametno isprobati kada svoju fritezu koristite za pečenje mesa, ribe ili povrća jer će to pomoći da ova hrana ostane vlažna i aromatična.

S druge strane, ako želite da vaša hrana ispadne hrskava, nemojte potpuno pokrivati ili umotati hranu u foliju. To će zadržati paru i spriječiti da porumeni.

Aluminijska folija također vam može pomoći da određenu hranu postavite u fritezu i iz nje. Za hranu koja se lako može raspasti tokom kuhanja poput lososa, možete napraviti obruč od aluminijske folije kako biste ga lakše spustili u korpu.