PROCES MRŠAVLJENJA

Povremeni post, vrsta dijetetske prakse koja se fokusira na to kada jedete, a ne na ono što jedete, postao je popularan stil ishrane jer je povezan s raznim potencijalnim zdravstvenim prednostima.

Čak i dalje, možete uključiti povremeni post (IF) u bilo koji plan ishrane. Međutim, šta ako je postojao plan ishrane koji je odveo korak dalje tako što ne samo da određuje vrijeme obroka, već i brine da ti obroci budu u skladu sa unutrašnjim satom vašeg tijela?

Ispostavilo se da postoji. A ovaj oblik posta o kome se manje govori, nazvan post cirkadijanskog ritma ili dijeta cirkadijanskog ritma, ima neke ozbiljne prednosti.

Vaš cirkadijalni ritam (koji se ponekad naziva i ciklus spavanja/budnosti) je 24-časovni unutrašnji "sat" koji reguliše koliko se budni i/ili umorni tokom dana. Vaš cirkadijalni ritam kontroliše oblast u vašem mozgu koja se zove hipotalamus, koja je super osjetljiva na svjetlost.

Kada je vaš hipotalamus izložen svjetlu, on šalje signale ostatku vašeg tijela govoreći mu da je vrijeme da se probudi. S druge strane, kada padne mrak, vaš hipotalamus signalizira vašem tijelu da je vrijeme da se smirite.

Osim svjetla, drugi glavni faktor koji reguliše cirkadijalni ritam je vaš raspored ishrane.

Sve se to svodi na hormone – posebno dva: kortizol i melatonin. U savršenom svijetu, kortizol raste ujutro, ponovo dostiže vrhunac u popodnevnim satima neposredno prije ručka, a zatim pada noću.

Melatonin radi suprotno. Najniži je ujutro, a zatim se postepeno povećava kako dan odmiče. To znači, u teoriji, da se ujutro probudite puni energije i spremni za odlazak, a zatim uveče počnete da se osjećate pospano i idete u krevet.

Dijeta cirkadijanskog ritma, koja se naziva i dijeta sunčevog ciklusa, podstiče raspored obroka sa izlaskom i zalaskom sunca, i odgovarajućim skokovima i padovima kortizola.

To je zato što kortizol ima značajan uticaj na hormone štitnjače, koji utiču na metabolizam hrane koju jedete. Kada kortizol poraste u ranijim satima, vaš metabolizam je također pokrenut i vi efikasno koristite hranu koju jedete kao energiju.

Kada kasnije tokom dana kortizol opadne, vaš metabolizam se istovremeno usporava, što povećava vjerovatnoću da će vaše tijelo hranu koju jedete skladištiti u obliku masti.

Povremeni post, vrsta dijetetske prakse koja se fokusira na to kada jedete, a ne na ono što jedete, postao je popularan stil ishrane jer je povezan s raznim potencijalnim zdravstvenim prednostima.