OBRATITE PAŽNJU

Postoje neke namirnice koje biste trebali ograničiti u ishrani djeteta od 1 do 4 godine.

Ograničite količine masti, namaza i ulja u ishrani vašeg djeteta. Također, ograničite količine nekih smrznutih namirnica i izbjegavajte hranu za ponijeti.

Izbjegavajte prženje hrane

Izbjegavajte prženje hrane za svoje dijete. Pokušajte umjesto toga peći u pećnici, na pari, kuhati, peći na roštilju ili pržiti na zraku.

Masti, namazi i ulja

Vaše dijete će dobiti esencijalne masti samo iz malih količina masti, namaza i ulja. Previše može biti loše za njihovo zdravlje.

Odaberite namaz s visokim sadržajem mononezasićenih ili polinezasićenih masti. To uključuje ulja kao što su: uljane repice maslina, suncokret, kukuruz.

Ograničite upotrebu majoneza, salate od kupusa i preljeva za salatu

Ograničite neku smrznutu i prerađenu hranu

Smrznuta hrana kao što su pizza, pileći nuggets, hamburgeri ili čips može biti bogata mastima i soli. Ako ponudite nešto od ovoga, dajte samo jedan od njih jednom sedmično.

Izbjegavajte prerađeno meso poput šunke. Ako ih ipak nudite, trebali biste ih ograničiti na malu količinu jednom sedmično.

Ograničite visokoprerađenu hranu

Vaše dijete ne bi trebalo da jede hranu i piće sa visokim sadržajem masti, šećera i soli kao dio svoje dnevne ishrane.

To uključuje slatkiše, čokolade, kakse, kolače, gazirana pića, čips. Oni vašem djetetu kvari apetit za hranljivim namirnicama.

Hrana bogata mastima, šećerom i solju može biti povezana sa debljanjem kod djece. Slatka hrana i pića mogu oštetiti zube vašeg djeteta.

Izbjegavajte hranu za poneti

Hrana za poneti može biti bogata mastima i soli. Ne bi trebalo da budu duo ishrane vašeg djeteta.