IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU

Činjenica je da se mnoge promjene dešavaju u tijelu tokom trudnoće. Međutim, postoji jedna pojava za koji mnogi nisu čuli, a koja utječe na oči.

Naime, korisnica TikToka Madeline Odent je navela da je dosegla stadij trudnoće u kojem njeno tijelo ima toliko viška krvi da su njene očne jabučice promijenile oblik pa joj sočiva više ne odgovaraju.

Još nekoliko žena se požalilo na isti problem. Istraživanja su pokazala promjene vida obično događaju u 15 posto trudnoća. Ljekarka Deepali Misra-Sharp je za Metro.co.uk navela kako je ova pojava u većini slučajeva privremena i da je povezana s promjenama u ravnoteži tekućine u tijelu i hormonskim fluktuacijama.

"Tokom trudnoće, pojačan protok krvi i hormonalne promjene mogu uzrokovati zadržavanje tekućine u različitim dijelovima tijela, uključujući oči. Ovo može malo promijeniti oblik i zakrivljenost rožnjače. Ona može postati deblja ili više zakrivljena, što dovodi do promjena u vidu", objasnila je.

Naravno, ovo može značiti da će vam sočiva postati neugodna za nošenje, s obzirom na činjenicu da su ona dizajnirana da odgovaraju specifičnom obliku rožnice. Čak i male promjene vam mogu itekako smetati.

U tom slučaju je najbolje da nosite naočale. Ljekarka Suzanne Wylie je za spomenuti medij rekla da vam konzumiranje vode može pomoći u upravljanju zadržavanjem tekućine, a samim tim može ublažiti neke od simptoma povezanih s očima.