PREPORUKA LJEKARA

Ponekad se čini nemogućim zadatkom zaspati navečer, koliko god bili umorni tokom dana. Stres, tjeskoba, bolest ili bol najčešći su faktori koji nas mogu spriječiti da kvalitetno spavamo.

National Health Service (NHS) ističe kako jedna od tri osobe će u nekom trenutku imati poteškoća sa spavanjem što bi značilo da mnogi ljudi imaju ovaj problem.

U vezi s tim, ljekar Myro Figura podijelio je neke savjete o tome kako zaspati, uključujući i ono što nikako ne trebate raditi ako ne možete zaspati. Naime, on ističe kako ne bismo trebali ostajati u krevetu ako već 30 minuta pokušavamo zaspati. Objasnio je da je naš mozak tada "previše aktiviran" i morate promijeniti okolinu.

"Stvar broj jedan koju ne želite učiniti je ostati u krevetu. Ako nakon 30 minuta ne možete zaspati, mozak vam je previše aktiviran i trebate promijeniti okolinu", naveo je.

Predložio je odlazak u drugu prostoriju i sudjelovanje u nekoj vrsti aktivnosti.

"Idite u drugu sobu i radite nešto dosadno u slabo osvijetljenom okruženju. Stvari poput pletenja, čitanja ili gledanja kroz prozor. Morate ponovno pokrenuti lučenje melatonina u svojoj epifizi", objasnio je.

Međutim, upozorava da nikako ne bismo trebali koristiti mobilne uređaje, gledati televiziju i slično. Naime, plavo svjetlo koje emituju ekrani će prekinuti ciklus lučenja melatonina. Radije praktikute tehnike dubokog disanja ili meditacije.

Također je preporučio uzimanje melatonina ako ne možete spavati. Međutim, melatonin je uglavnom dostupan samo kao lijek na recept i NHS upozorava da ga ne kupujete putem interneta iz sigurnosnih razloga.

Inače, većini odraslih osoba sa zdravim obrascima spavanja potrebno je od 15 do 20 minuta da zaspu tokom tipične noći. NHS savjetuje da razgovarate sa svojim ljekarom opće prakse ako osjetite da promjena navika spavanja nije pomogla vašoj nesanici, već mjesecima imate problema sa spavanjem ili vaša nesanica utječe na vaš svakodnevni život.