IMAJU VAŽAN ZADATAK

Sigurno ste primijetili da vas stjuardese dobro odmjere prilikom ukrcaja na avion, a za to postoji nekoliko dobrih razloga.

Stjuardi će uvijek primijetiti što imate na nogama.

"Uvijek gledam kakve cipele putnik nosi kako bih utvrdila može li on u njima brzo i lako trčati. Ako vidim nekoga da nosi visoke potpetice tokom ukrcavanja, mogu dati hitnu naredbu za skidanje istih ako se za to pojavi potreba tijekom leta", rekla je Amy Carrys, stjuardesa za Reader's Digest.

Ono što stjuardese i stjuardi primjećuju na vama je i vaše ponašanje. "Ako pozdravljamo na vratima, obraćamo pažnju na to kako putnici uzvraćaju, osmijehom ili pozdravom", kaže Irizari. I nije iznenađujuće to ako putnik uzvrati pozdrav, da će automatski ostaviti bolji utisak. Možda će čak biti počašćen besplatnim pićem ili dodatnom grickalicom samo zato što su bili ljubazni.

S druge strane, izbjegavanje kontakta očima ili pokazivanje nepredvidivog ili agresivnog ponašanja odmah će podići zastavice upozorenja.

"Pazim čak i na to kako se par ponaša jedno prema drugome", kaže Carrys i dodaje da trgovci ljudima često koriste komercijalne letove kao sredstvo za olakšavanje trgovine, a promatranje znakova i indikatora u ponašanju između dvoje ljudi bi moglo spasiti nečiji život.

Međutim, stjuardi i stjuardese također vode računa o vašoj ručnoj torbi, pažljivo pazeći na to koliko torbi imate i koliko su velike. Jedan od razloga za to je da se uvjere da se svi putnici pridržavaju pravila letenja.

Budući da je njihova prva briga sigurnost, ono što stjuardese primijete o vama je vezano s vašom sposobnošću da zaštitite sebe i druge. One će mentalno zabilježiti putnike koji su u dobroj formi i koji mogu pomoći u dizanju teških predmeta i pomoći s drugim putnicima, ako se za to ukaže potreba.

"Tražim putnike za koje vjerujem da mi mogu pomoći u hitnim slučajevima", kaže Carrys i objašnjava da to radi tako da obraća pažnju na fizičku građu putnika.

Ili ako mi neko kaže da može biti od bilo kakve pomoći u hitnim situacijama, zabilježit ću gdje sjedi", dodaje.

Ako ste liječnik, obavijestite o tome stjuardesu prilikom ukrcavanja jer u hitnom slučaju možete uštedjeti putniku i članovima vrijeme koje bi potrošili na traženje pomoći.