UPOZORAVAJU STRUČNJACI

Novo istraživanje je pokazalo da gledanje TikTok snimaka o ekstremnom mršavljenju itekako mogu naškoditi mentalnom zdravlju.

Provođenje mnogo vremena na ovoj društvenoj mreži, a naročito gledanje sadržaja koji promovišuuanoreksiju, narušavaju samopouzdanje mladih žena i povećavaju rizik od poremećaja u ishrani, utvrdilo je istraživanje sa Univerziteta Charles Sturt u Australiji.

"Naše istraživanje pokazalo je da je manje od 10 minuta izloženosti TikToku sadržaju koji promoviše anoreksiju imalo neposredne negativne posljedice na kreiranje slike o idealnom tijelu", navedeno je.

Istraživači su također naveli da negativni psihološki utjecaj može nastati čak i kada korisnice ne pretražuju nužno ovu vrstu sadržaja i kratko koriste ovu društvenu mrežu.

Kako bi se borili protiv ovog problema, autori istraživanja preporučuju strožije kontrole i propise vezane za promovisanje anoreksije, poremećaja u ishrani i TikTok sadržajem koji promoviše 'idealno' tijelo.

"Trenutno se poduzimaju koraci za brisanje opasnog sadržaja, uključujući blokiranje hashtagove poput #anorexia. Međutim, postoje različiti načini na koje korisnici zaobilaze ove kontrole i potrebna je daljnja regulacija", naglasili su.