GUBITAK KILOGRAMA

Neke dnevne aktivnosti i kućanski poslovi mogu vam pomoći da sagorite jednako kalorija kao i odlazak u teretanu.

Nedavna studija stručnjaka s Univerziteta Loughborough otkrila je da gledanje sporta može imati jednako pozitivan učinak na vas kao i bavljenje istim.

No, postoji spisak aktivnosti koje su također učinkovite i mogu vas dovesti do gubitka kilograma.

Košenje trave

Utvrđeno je da se košenjem trave može sagorjeti čak 400 kalorija na sat. Dokazano djeluje na vaša leđa, gluteuse, kukove, trup, koljena, tricepse i ramena. Guranje kosilice pomaže u izgradnji snage cijelog tijela, kao i u izgradnji izdržljivosti dok sagorijevate kalorije. Smatra se da je to jednako dobra aktivnost kao i odlazak na plivanje.

Igranje s djecom

Ovo je vjerovatno očitije, ali trčanje uokolo za djecom odličan je način sagorijevanja kalorija. Skakanje uokolo, trčanje, bacanje i hvatanje predmeta pa čak i guranje na ljuljačkama pomaže vašem tijelu. Procjenjuje se da igra možete sagorjeti do 356 kalorija na sat.

Vožnja

Svi ti sati provedeni u automobilu do posla i s posla zapravo bi se mogli pokazati boljim za vas nego što ste mislili. Vožnja automobila s manuelnim mjenjačem pomaže poboljšati koordinaciju ruku i očiju. Na sličan način kao u borilačkim vještinama, mali i precizni pokreti pomažu u koordinaciji, a fokusiranje na cestu može pomoći u ravnoteži i koncentraciji. Ova aktivnost može vam pomoći da izgubite do 250 kalorija na sat.

Topla kupka

Jednosatna vruća i opuštajuća kupka može biti jednako dobra kao sat vremena šetnje. Stručnjaci su otkrili da 60 minuta ležanja u kupki na 40 stepeni može pomoći u povećanju unutarnje temperature i brzine metabolizma. Može sagorjeti do 130 kalorija na sat, a također dokazano pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi.

Pranje automobila

Pranje automobila još je jedan praktični zadatak koji će sigurno sagorjeti kalorije. Zbog nošenja punih kanti s vodom i ispiranja prljavštine, možete sagorjeti čak 400 kalorija na sat i jednako je učinkovit kao jednosatno veslanje.

Mijenjanje posteljine

Pokazalo se da mijenjanje posteljine sagorijeva do nevjerovatnih 75 kalorija u samo 15 minuta, što je oko 300 kalorija za one koji žive u kući s četiri kreveta. Pokazalo se da je jednako plodonosno kao brza šetnja ili joga.

Kupovina

Dok šetate po lokalnom supermarketu obavljajući sedmičnu kupovinu, možete razmišljati o sagorijevanju kalorija. Guranje kolica i pregledavanje polica dokazano sagorijevaju jednako kalorija kao i vožnja biciklom.Gledanje niz police također pomaže kod izdržljivosti, ravnoteže, koordinacije i snage nogu.