AKO VAS MUČI NESANICA

Ako imate problema sa spavanjem, muči vas nesanica i znate se satima vrtjeti u krevetu pokušavajući zaspati, možda pomogne napitak koji vam otkrivamo danas.

Jednostavno se pravi, a iznimno je učinkovit kod ovakvih problema. Riječ je o vodi s medom. Naime, med je poznat po svojim umirujućim i opuštajućim svojstvima. No dobrobiti ispijanja takvog napitka tu ne prestaju.

U današnjem svijetu, gdje smo neprestano bombardirani informacijama o složenim receptima za zdrave napitke, vrijedi cijeniti jednostavnost i tradicionalne metode. Medena voda je napitak izvanrednih svojstava koji se lako priprema, a može našem organizmu donijeti mnoge dobrobiti.

Može poboljšati ne samo kvalitetu sna, već i ukupnu vitalnost.

Pogledajmo pobliže zašto prije spavanja treba popiti čašu vode s medom i koje su dobrobiti ovog tradicionalnog napitka. Med je pravo bogatstvo blagotvornih svojstava za zdravlje.

To je blagotvorna zbirka vitamina i minerala za tijelo. Ovaj proizvod – naravno, ako je pravilno nabavljen i skladišten – sadrži vitamine B skupine, vitamin C i minerale poput kalcija, magnezija, fosfora, željeza, natrija i kalija.

Voda s medom također je fantastičan način da iskoristite svojstva glavnog gore spomenutog sastojka za poboljšanje sna.

Ko ne bi želio koristiti takav tretman?

Znajte da je priprema ovog napitka jednostavna i brza. Dovoljno je otopiti kašiku meda u čaši tople vode (njena temperatura ne smije biti veća od 40 stepeni Celzijusa).

Preporučena količina vode s medom je oko 150 ml koja se pije prije spavanja. Možete ga piti i tokom dana, ali tada neće imati tako jak umirujući učinak.

U vodu s medom možete dodati i druge sastojke kako biste joj dali okus. Limunov sok će savršeno poslužiti u ovom slučaju. Također možete eksperimentirati dodavanjem svježeg začinskog bilja, poput metvice ili medljike, koje će ne samo obogatiti okus napitka, već će naglasiti i njegova umirujuća svojstva.

Zašto još uvijek vrijedi piti med prije spavanja?

Osim opuštajućih svojstava, med također sudjeluje u proizvodnji triptofana - aminokiseline koja je preteča serotonina (hormona sreće) i melatonina (hormona koji regulira fiziološki san). Osim toga, med inhibira aktivnost oreksina, koji je odgovoran za budnost i pomaže u regulaciji želučane aktivnosti noću, što također potiče miran i dubok san, prenosi Jutarnji.hr